Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iltatorilla voi ilmoittautua vieraskasvitalkoisiin – myös kalustoa tarvitaan

Ilmoittaudu tänään iltatorilla. Myös kuljetuskalustoa tarvitaan.

Paikallinen leijonaklubi LC-Heinävesi haastaa kaikki mukaan vieraskasvien poistamistalkoisiin ensi lauantaina. Tempauksen tavoitteena on puhdistaa tien 476 taajamamerkkien välisen osuuden pientareilta pois komealupiinit ja jättipalsamit.

Grafiitinetsintähankkeen myötä Heinävedelle on ollut paljon puhetta ympäristöasioista. Jotkut asiat eivät kuitenkaan ratkea pelkällä puhumisella vaan tarvitaan myös tekoja. Vieraskasvien tapauksessa jonkun – siis jokaisen – on tehtävä työtä, jos halutaan kutistaa niiden levinnäisyyttä tai edes hidastaa niiden leviämistä.

Leijonat haastavat talkoisiin mahdollisimman paljon käsipareja, koska työ on rankkaa. Paikalle toivotaan myös kuljetuskalustoa esimerkiksi: traktori ja peräkärry tai mönkijä ja peräkärry, jotta irrotetut kasvustot voidaan kuljettaa yhteen läjään maatuvan puutarhajätteen keräyspisteeseen.

Jos sinulla on viikate, harava, hanko tai kottikärryt, niin niistä olisi myös apua. Yksi niittää tai nyhtää irti kasvustoa, toinen haravoi, kolmas mättää kuormaa, kottikärryillä tavaraa voi siirtää useamman hangollisen kerralla peräkärryyn, jolla roskat viedään loppusijoituspaikkaan.

Tule käymään ensimmäisellä iltatorilla 1.7. ja ilmoittaudu mukaan talkoisiin, jotta osaamme varata tarjottavaa riittävästi.

Aloitamme aamulla kello yhdeksän, jolloin kokoonnutaan torikatoksen eteen ja jakaudutaan työryhmiin. Urakoimme kaksi tuntia ja pidämme keittolounaan Heinäkissassa. Sieltä palaamme vielä pariksi tunniksi hikoilemaan talkoisiin. Urakan päätteeksi tarjotaan vielä kahvit. Muista aamulla varustautua työkäsineillä ja täydellä juomapullolla - äläkä unohda aurinkorasvaa, jos päivä on aurinkoinen.

Haasta naapurisi mukaan oman tien tai ojan pientareen puhdistukseen

Jos et pääse mukaan leijonien järjestämään talkoisiin niin muista, että komealupiinit, jättipalsamit, kurtturuusut ja muut haitallisten kasvien luetteloon joutuneet lajit ovat odottamassa hävitystä myös omassa lähiympäristössä.

Haasta naapurisi mukaan oman tien tai ojan pientareen puhdistukseen. Sen puhdistusoperaation joutuu tekemään monena vuonna, koska maaperän siemenpankki tuottaa uusia versoja, jos yhden kesän kasvusto tuhoutuu. Monivuotisella lupiinilla on iso juurakko, jonka avulla se tuottaa nopeasti uuden kukkavarren, kun yksi verso katkaistaan. Joten jos lupiinia vastaan käydään niittämällä, niin kasvusto pitäisi niittää kasvukaudessa useamman kerran ja poistaa kasvusto, jotta maaperä ei rehevöidy.

Komealupiini on komea, mutta myrkyllinen kasvi. Se siementää tehokkaasti ja valtaa kasvupaikkoja, joissa aikaisemmin ovat viihtyneet nykyisin harvinaistuneet ketokasvimme

Jättibalsami voi kasvaa jopa kolmemetriseksi, mutta jo 10 senttimetriä korkeat yksilöt tekevät siemeniä vähän karummissa olosuhteissa. Palsami valtaa mielellään rehevämpiä kasvupaikkoja. Suuret yksilöt voivat tuottaa jopa tuhansia siemeniä kasvukauden aikana, joten alueen lajisto yksipuolistuu.