Helteet näkyvät jo ensiavussakin – lämpöhalvaus vaatii lääkäriä

Helle hellii Suomea kuten koko Pohjois-Karjalaa, mutta se voi aiheuttaa myös tukalaa oloa sekä terveydellisiä ongelmia.

– Päivystyksessä alkaa jo näkyä helteestä kärsiviä asiakkaita, toteaa päivystyksen ylilääkäri, ensihoidon vastuulääkäri Susanna Wilen Siun sotesta.

Helteen terveyshaittoja voi myös omatoimisesti torjua.

– Pidä sisätilat viileinä. Pukeudu kevyesti ja vältä fyysistä rasitusta. Vältä myös kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta sekä viilennä kehoa tuulettamalla, suihkuttamalla tai valelemalla viileällä vedellä. Muista juoda riittävästi jo ennen janontunnetta ja muista myös syödä. Samoilla ohjeilla huolehdi myös lähimmäisistäsi, muistuttaa Wilen.

Kuumuus, runsas hikoilu sekä siitä aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa eriasteisiin lämpösairauksiin. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauksien oireita.

Helle ärsyttää ja väsyttää, mutta se voi tuoda mukanaan myös ihottumaa, turvotusta, lihaskramppeja, pyörtymisiä, auringonpistoksia, lämpöuupumusta sekä lämpöhalvauksen.

– Tunnin parin lepääminen viileässä sekä veden juominen helpottaa usein esimerkiksi auringonpistokseen. Myös suolatasapainosta pitää huolehtia. Jos yleistila heikkenee, pitää ottaa yhteys lääkäriin, myös Päivystysapu 116117 antaa ohjeita ympäri vuorokauden. Jos epäilet lämpöhalvausta, soita heti hätänumeroon 112, Wilen ohjeistaa.

Lämpöhalvauksen oireita voivat olla kuuma ja kuiva iho, heikotus, päänsärky, pahoinvointi, tasapainon heikentyminen, hengityksen vaikeutuminen, nopea ja/tai heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus, kouristelu ja äkillinen tajunnan menetys.

Kommentoi