Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipiteet: | Kansallisaarretta ei saa tuhota

On erittäin hyvä asia, että Heinäveden kunta valittaa malminetsinnän jatkoluvasta. Paha pelko on kuitenkin se, että pikkusormi on jo annettu. Toivotaan, että koko käsi säästyy.

Ihmettelen samaa kuin Risto Kuikka aiheellisessa kysymyksessään keskustapuolueelle (HL 27.5.).

Kaivos ei toisi Heinävedellä todellisia kestäviä työpaikkoja eikä verotulotkaan kovin paljon kunnan kassaa lihottaisi. On myös erittäin kyseenalaista kuvitella asuntojen ja kiinteistöjen hinnan nousua.

Tähän asti on suuntaus ollut se, että esim. rantatonttien ja kesämökkien hinnat laskevat 20–30 prosenttia kaivospaikkakunnilla. Jo pelkkä uhka kaivoksen perustamisesta voi laskea hintoja.

Heinäveden kosket ja Kermajärvi ovat sellaisia aarteita, joita ei voi korvata mikään. Mitä meille jäisi, jos nämä aarteet pilattaisiin muutaman vuoden kaivostoiminnalla?

Esimerkiksi Enonkosken Laukunkankaan kaivos lähellä Saimaan Haukivettä toimi kahdeksan vuotta ja nyt on ollut havaittavissa mittauksissa lähivesien happamoituminen. Lisäksi kaivoksen entisöintityöt on tehty todella kevyesti.

Saimaan alueen kunnat ovat kaikki lähdössä, Heinävesi mukaan lukien, mukaan Saimaa-ilmiöön eli Savonlinnaa haetaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Saimaan alueen imagoon ei sovi jatkossa ainuttakaan kaivoshanketta.

Savonlinnakin ottaa juomavetensä Saimaasta kuten moni muu kunta tai mökkiasukas. Miksi pilaisimme puhtaat juomavetemme joista maapallolla tulee vielä suuri pula.

Katsokaa Heinäveden asukkaat, että äänestätte vaaleissa sellaista ehdokasta puolueeseen katsomatta, joka varmasti puolustaa Heinäveden kansallisaarteita.

Pekka Heiskanen

Kermanjärven ranta-asukas, osa-aikaheinävetinen