Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Sari Turunen Asioilla on tapana lutviutua

Stand up -koomikko Ismo Leikolan mielestä Suomen tärkein sana on ”Noniin”. Se käy joka paikkaan, merkitys vain muuttuu kulloisenkin tilanteen ja äänenpainon mukaan.

Vastaava sana löytyy Savostakin: ”Katellaan”. Se on Savon tärkein sana. Sekin käy joka paikkaan.

Sen käyttämisestä ei jää kiinni, se ei velvoita mihinkään, muttei kielläkään mitään. Siinä ei ole lupausta mistään, mutta se auttaa kuitenkin sanojansa pääsemään irti tilanteesta. Kun kohtaat henkilön, joka vastaa kysymykseesi sanalla katellaan, jää savolaisittain vastuu sinulle.

Olen kerännyt sanalle katellaan lukuisia merkityksiä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi heippa / lopeta / en tiedä / minulla on kiire, en ehdi nyt / kiitos tiedosta / minua ei kiinnosta tämä asia / ollaan yhteyksissä / tällä ei ole mitään merkitystä minun elämässäni / en halua ottaa vastuuta tästä asiasta / palataan asiaan myöhemmin / hoida jos haluat / suattaapi olla niinnii / asia ei kuulu sinulle / älä jankuta / en halua kertoa kantaani asiasta / ehkä hoidan ehkä en.

Katellaan-sanan käyttäjille kaikki asiat yleensä tuntuvat hoituvan kuin itsestään. Toki, koska jonkun muun on hoidettava asia ennemmin tai myöhemmin. Katellaan-tyypit kokevat, että ”asioilla nyt vaan on tapana lutviutua”.

Jälkikäteen he tuntevat tehneensä asian eteen paljonkin töitä. Katellessaan ja pelkästään asiasta puhumalla he kokevat olleensa suuresti vaikuttamassa asioiden kulkuun. Siinä he kyllä ovat oikeassa. He ovat saattaneet jo vuosikausia tai -kymmeniä raivata tilaa niille, jotka eivät katsele.

Katellaan-sanan käyttäjille kaikki asiat yleensä tuntuvat hoituvan kuin itsestään.

Mikäli hommat eivät sujuisikaan kuin tanssi, voivat katella- sanan käyttäjät piiloutua aina tämän maagisen sanansa taakse ja irtisanoutua kyseisestä asiayhteydestä. Hehän eivät ole tehneet mitään, eivätkä näin ollen ole edes mistään vastuussa. Totta.

Lauseet ”Mitä minä sanoin” tai ”Huomaatteko kuinka paljon olen saanut aikaiseksi” - kumpainenkin soljuvat luontevasti tämän tyypin suusta, riippuen luonnollisesti siitä,onko asia mennyt huonosti vai hienosti.

Jos joku haraa katellaan-kulttuuria vastaan, otetaan käyttöön henkinen onnihappos-taktiikka. Tässä sakinhivutuksessa ei sallita kritiikkiä eikä muita mielipiteitä tai toimintatapoja. Asiat on pikkuporukalla ”kateltu” sopiviksi ja ne nuijitaan pöytään hyvävelihengessä.

Parhaillaan maassamme valitaan kunnallisvaaliehdokkaista parhaita, niin myös Heinävedellä. Valittavana on laaja kirjo paikkakuntalaisia vaikuttamaan halukkaita.

Haluatko sinä asioidesi hoituvan vai lutviutuvan? Ketä aiot äänestää?

Katellaan.