Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotusten ajanvaraus laajeni 50–54-vuotiaisiin – Pohjois-Karjalassa todettu lukuisia virusmuunnoksia

Koronarokotukset etenevät Siun sotessa suunnitelmien mukaisesti. Täällä viikolla rokotukset laajenivat 50–54-vuotiaisiin. Maanantain ja tiistain rokotusajat tulivat varattaviksi viime lauantaina ja loppuviikon rokotusajat keskiviikosta perjantaihin tämän viikon maanantaina. Rokotusaikoja voivat nyt varata kaikki vuonna 1971 tai sitä ennen syntyneet henkilöt sekä vuonna 1972–2005 syntyneet henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava tai erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Pohjoiskarjalaisista yli 16-vuotiaista on tähän mennessä rokotettu 51 prosenttia. Rokotuskattavuudet eri ikä- ja riskiryhmissä ovat pysyneet korkealla. Yli 80-vuotiaissa rokotuskattavuus on noin 92 prosenttia ja 70–79-vuotiaissakin 90 prosenttia. Tällä hetkellä 60–69-vuotiaista 1. rokotuksen on saanut noin 81 prosenttia ja 55–59-vuotiaistakin jo noin 63 prosenttia on rokotettu.

Samaan aikaan ensimmäisten rokotusten kanssa Siun sote rokottaa tehosterokotteita. Tällä hetkellä tehosterokotteita annetaan viikoittain noin 3 500 kappaletta. Tämänhetkisen arvion mukaan heinäkuun loppuun mennessä kaikki halukkaat pohjoiskarjalaiset ovat saaneet 1. koronarokotteen.

Koronarokotukseen kuuluu kaksi rokoteannosta. Tehosterokote on tärkeää ottaa, jotta rokotteen suojateho vahvistuu. Toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään.

– Pohjois-Karjalassa on todettu myös huomattava määrä koronaviruksen variantteja, esimerkiksi huhtikuussa 30 prosentteja tartunnoista oli virusmuunnoksien aiheuttamia. Pohjois-Karjalassa on varmistunut sekä Etelä-Afrikan että Britannian virusmuunnoksia. Koronarokotteet tehoavat hyvin myös variantteihin, mutta suojateho esimerkiksi Etelä-Afrikan varianttia vastaan on hieman huonompi etenkin vain yhden rokoteannoksen saaneilla. Parhaan suojaan saamiseksi on tärkeä noudattaa rokotusohjelman ohjeita, sekä koronarokotteissa että muissa rokotteissa, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns toteaa.

Aika toiseen koronarokotukseen annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Toinen rokoteannos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Rokotteen tai rokotusajan vaihtamiseen liittyvät kysymykset puhelinpalvelun kautta

Yli 65-vuotiailla, jotka ovat saaneet 1. rokoteannoksen AstraZenecaa, on mahdollisuus kieltäytyä AstraZenecan tehosterokotteesta. Suositus on kuitenkin edelleen, että yli 65-vuotiaat ottaisivat tehosterokotteen saman valmistajan rokotteella kuin ensimmäinen rokote. Rokotetta ei suositella vaihdetavaksi kuin lääketieteellisen perustein.