Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimaksi viikolle | Helluntain lahja

Ensi sunnuntaina saamme viettää suurta kristillistä juhlaa, helluntaita. Jouluna me katsomme eteenpäin pitkäperjantaihin ja pääsiäiseen, helluntaina sen sijaan taaksepäin Jeesuksen ristinkuolemaan ja ylösnousemukseen.

Helluntain sanoma on hyvin riemullinen ja rohkaiseva. Sitä mielestäni hienosti tulkitsee virolaisen Aksel Kallaksen keväinen virsi: ”Kevät joutuu, elämämme Kristuksessa toivon saa. Pyhän Hengen auringossa lämpenee jo kylvömaa. Armon raikkaat tuulet meitä virvoittavat nääntyneitä. Herää sydän aukaise portit riemun Hengelle.” VK 569:3.

Helluntaita me vietämme Pyhän Hengen vuodattamisen juhlana ja seurakunnan syntymäpäivänä. Pyhä Henki teki ensimmäisistä opetuslapsista, jotka piileskelivät lukittujen ovien takana, rohkeita Kristuksen seuraajia, jotka olivat valmiit viemään pelastuksen sanoman Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta kaikkeen maailmaan kaikesta vastustuksesta huolimatta. Juutalaisten hengellinen eliitti ihmetteli, mistä näillä koulunkäymättömillä ja oppimattomilla miehillä oli se rohkeus, jolla he veivät sanomaa eteenpäin.

Joskus on sanottu, että me tarvitsemme uuden helluntain. Me emme tarvitse uutta helluntaita, vaan että Pyhä Henki saa uudistaa ja taivuttaa meidät seuraamaan Vapahtajaamme ja sitoutumaan kirkkona ja sen yksittäisinä jäseninä Jumalan sanaan. Pyhä Henki ei koskaan kirkasta itseään, vaan aina osoittaa Kristusta. Hänessä meillä yksin on syntiemme anteeksiantamus ja vain hänellä on iankaikkisen elämän sanat.

Lutherin kolmannen uskonkappaleen selitys on edelleenkin erinomainen opas Pyhän Hengen työstä. Oman järkemme tai voimamme kautta me emme pysty uskomaan Jeesukseen Kristukseen, vaan helluntaina vuodatettu Pyhä Henki evankeliumin kautta synnyttää omakohtaisen, turvallisen, pelastavan uskon. ja niin voimme sanoa, että kaikessa vajavuudesta ja keskeneräisyydestä huolimatta saamme kilvoitella iankaikkista elämää kohti. Siunattua helluntain juhlaa teille kaikille rakkaan isänmaamme herätessä jälleen uuden kevään kauneuteen.

Kirjoittaja on Heinäveden entinen kirkkoherra

Armon raikkaat tuulet meitä virvoittavat nääntyneitä.