Pölyttäjät kiittävät – Jätä luonnontilaisia alueita ja tarjoa mehiläisille vettä

Pohjois-Euroopassa on arvioitu, että 75 prosenttia kukkivista kasveista on hyönteispölytteisiä ja pölytyksestä huolehtivat lähinnä mehiläiset ja kimalaiset. Mehiläisten ja muiden pölyttäjien määrä kuitenkin vähenee kaikkialla. Mitä me voisimme tehdä pölyttäjien hyväksi? Tässä muutama vinkki, joiden toteuttaminen edesauttaa pölyttäjien säilymistä ympäristössämme:

Istuta monenlaisia kasveja ulos ja jätä käsittelemättömiä alueita niin pihalle kuin luonnon kasveja kasvaville metsäalueille. Eri aikaan kesästä kukkivia kasveja kannattaa suosia, jotta pölyttäjillä on jatkuvasti mettä tarjolla.

Jos omistat maata, suosi puustoisilla alueilla pihlajaa, tuomea, raitaa ja muita pajuja. Pajut ovat tärkeitä, sillä pörriäiset saavat niistä tarvitsemaansa mettä ja siitepölyä keväällä, kun muutoin kukat eivät vielä kuki. Suosi myös luontaisia mesikasveja, se näkyy syksyllä marjakorissasi: marjakasveista mustikka ja vadelma tuottavat paremman sadon, kun mehiläiset pääsevät vierailemaan niissä. Marjojen määrä ja koko kasvavat onnistuneen pölytyksen myötä. Hyviä mesikasveja ovat myös kanerva ja tuoreiden maiden hakkuuaukeilla kasvava maitohorsma.

Tarjoa ahkerille mehiläisille vettä. Sopiva juomapaikka on varjoisan paikan astia, jossa on puhdasta vettä ja kiviä tai kelluvia tikkuja, joilla mehiläiset voivat levätä eivätkä huku juodessaan.

Vältä tuholaismyrkyn käyttämistä puutarhassa tai viljelmillä. Myrkyt voivat tappaa yksittäisiä mehiläisiä tai saastuttaa kokonaisen pesän. Luonnonmukaiset tuholaisten torjuntakeinot ovat pölyttäjien kannalta parempia.

Perehdy mehiläisten elämään ja käyttäytymiseen. Mehiläiset eivät jahtaa ihmisiä pistääkseen, vaan puolustautuvat vain vaaran uhatessa pistämällä.

Sopiva juomapaikka on varjoisan paikan astia, jossa on puhdasta vettä ja kiviä tai kelluvia tikkuja, joilla mehiläiset voivat levätä eivätkä huku juodessaan.

Pidä huolta pölyttäjistä, siitä hyötyy niin luonto kuin ihminenkin.

YK on julistanut 20. toukokuuta maailman mehiläispäiväksi kasvattaakseen tietoisuutta pölyttäjien tärkeydestä. Päivän tarkoituksena on vahvistaa halua suojella mehiläisiä ja muita pölyttäjiä. Pohjois-Karjalan mehiläishoitajat r.y. kampanjoi maailman mehiläispäivää tuomalla asiaa esiin pohjoiskarjalaisissa lehdissä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat