Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alle 65-vuotiaita aletaan pistää viikolla 20 – Mökkiläisille rokote tietyin ehdoin

Iäkkäimmät ikäryhmät on Siun soten alueella jo varsin kattavasti rokotettu ja ykkös- ja kakkosriskiryhmäläisten rokotukset jatkuvat. Riskiryhmiin kuulumattomien alle 65-vuotiaiden rokotukset voidaan aloittaa arviolta viikolla 20. Tarkka ajankohta riippuu rokotteiden menekistä riskiryhmien rokotuksissa ja rokotteiden saatavuudesta.

– Saamme koronarokotteita maakuntaan viikoittain tuhansia annoksia, joten rokotukset etenevät hyvää vauhtia. Viimeistään heinäkuun loppuun mennessä kaikki halukkaat ovat saaneet 1. rokoteannoksen, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen lupaa.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan rokotusryhmiä voidaan laajentaa ikäryhmittäin vanhimmista nuorimpiin arviolta 1–2 viikon välein rokotteiden menekin mukaan. Ensimmäisenä vuorossa ovat 60–64-vuotiaat. Seuraavat rokotettavat ikäryhmät muodostuvat viiden vuoden välein aina 40-vuotiaisiin saakka. 16–39-vuotiaiden ikäryhmän jako tarkentuu myöhemmin.

Kesäasukkaiden osalta on Kaipiaisen mukaan linjattu niin, että lähtökohtaisesti jokaisen pitäisi ottaa rokotus omalla kotipaikkakunnallaan.

– Mikäli Siun soten alueen ulkopuolinen mökkiläinen viettää täällä pitkiä aikoja tai on valinnut jonkun Siun soten terveysaseman omaksi terveysasemakseen, kuuluvat rokotukset heillekin. Mökkiläisten kakkosrokotukset eivät kuitenkaan saa vaarantaa kunkin kunnan 1. rokotuksen antamista, Kaipiainen painottaa.

Yli 16-vuotiaista Siun soten jäsenkuntien asukkaista on rokotettu yhteen kertaan nyt 36,2 prosenttia. Reilu 58 000 on saanut ykkösrokotteen ja vajaa 6 500 kakkosrokotteen.

Riskiryhmät Siun soten alueella ovat varsin isoja.

Sirpa Kaipiaisen mukaan riskiryhmät Siun soten alueella ovat varsin isoja ja rokotukset vievät aikaa.

– Tätä ei ole valtakunnallisessa rokotejaossa otettu huomioon. Toisaalta ikääntyneissä kunnissa rokotettavien ryhmät pienenevät, kun iäkkäimmät ikäryhmät on jo rokotettu.

Kakkosrokotukset alkavat 12 viikon tauon jälkeen, jolloin myös ykkösrokotusten antamistahti hidastuu. Tämä näkyy etenkin pienillä terveysasemilla.

Siun sote on tarjouskilpailun jälkeen valinnut rokotusavukseen kolme yksityistä toimijaa: Pk-terveyden, Mehiläisen ja Terveystalon. Rokotukset toteutetaan arkisin, iltaisin tai viikonloppuisin. Rokotuskapasiteetin lasketaan kaksinkertaistuvan vaikkei massarokotuksia ole tulossa. Myöskään Siun soten työterveyshuolto ei osallistu rokotuksiin.

Tästä viikosta lähtien yli 65-vuotiaat rokottamattomat ovat voineet valita 1. rokoteannoksen. Ne yli 65-vuotiaat, jotka ovat jo saaneet 1. annoksena Astra Zenecaa, rokotetaan 2. kerralla myös Astra Zenecalla. Ne alle 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet 1. annoksen Astra Zenecaa, saavat toisena mRNA-rokotteen.

Ikääntyneissä kunnissa rokotettavien ryhmät pienenevät, kun iäkkäimmät ikäryhmät on jo rokotettu.

Rokotusryhmät pidetään hieman suurempina kuin mitä rokotteita on kulloinkin varattavissa, jotta varmistetaan, ettei rokotetta mene hukkaan. Varsinkin BionTech-Pfizerin rokote on helposti pilaantuva tuote. Viime viikolla vapaita aikoja jäi kuitenkin paljon ja tällä viikolla 2. riskiryhmään kuuluvat ovat saaneet muistutuksen sähköpostitse. Rokotettavien ikäryhmien nuorentuessa rokotteiden menekin arvioimisen odotetaan vaikeutuvan. Yli 70-vuotiaissa ikäryhmissä varatut rokotusajat on käytetty tunnollisesti.

BionTech-Pfizerin rokotetta tulee Siun sotelle tasaisesti 5800–7000 rokotetta viikoittain. Rokotteelle on myyntilupa haussa myös 12–15 -vuotiaiden ikäryhmään. Toiseksi eniten toimitetaan Modernaa, jota tulee joka toinen viikko 700–1400 rokotteen verran. Tulossa on Astra Zenecan tyyppinen Johnson & Johnson -rokote, jolle odotetaan myyntilupaa jo tälle viikolle. mRNA-rokotteisiin kuuluva Curevac tulee käyttöön kesäkuussa.

Rokotteet jaetaan rokotuspisteiden kesken viikoittain monimutkaisella laskutoimituksella.

– Tavoitteena on tasavertaisuus, mutta aina ei osuvuus ole yhtä tarkkaa.

Verkkoajanvarauksen kautta jaetaan maanantaisin rokotusaikoja loppuviikolle, ja lauantaisin seuraavalle alkuviikolle. Puhelimitse ajanvarauksen voi tehdä maanantaisin. Edellisen rokotusryhmän oikeus koronarokotukseen jatkuu seuraavien ryhmien aikana.