Sukella suoraan uutisvirtaan – Näin lataat Heinäveden Lehden uuden uutissovelluksen

Heinäveden Lehden lukeminen mobiilisti uudistuu.

Kymmenkunta vuotta käytössä ollut, sovelluskaupoista tuttu Heinäveden Lehti -sovellus keskittyy jatkossa näköislehden lukemiseen. Reaaliaikainen uutisvirta on puolestaan seurattavissa uudella, verkkosivustoon pohjautuvalla uutissovelluksella.

Uutissovelluksen asentaminen on ilmaista. Asennus tapahtuu verkkoselaimella osoitteessa heinavedenlehti.fi/asenna.

Savon Median digipäällikön Jussi Murtasaaren mukaan muutos mahdollistaa aiempaa huomattavasti monipuolisemman lukijoiden palvelun.

– Uutissovelluksessa toimivat verokoneen, vaalikoneen ja jääkiekko-otteluiden tulospalveluiden kaltaiset toiminnot. Lisäksi ulkoasu ja käytettävyys kohenevat selvästi, hän kertoo.

Teknisesti ottaen uusi tilaajien käytettävissä oleva uutissovellus on heinavedenlehti.fi-sivustoon upotettu toiminnallisuus. Tämän vuoksi se ei ole riippuvainen sovelluskaupoista eikä sitä tarvitse koskaan päivittää. Niin sanotuksi PWA:ksi ( progressive web application, suom. progressiivinen verkkosovellus) kutsuttu tekniikka on yleistynyt maailmalla viime vuosina rajusti.

Lukukokemus on kaikilla laitteilla sama.

– Kyse on siitä, että verkkosivut ja ladattavat sovellukset – eli natiivisovellukset – lähestyvät teknisesti toisiaan, Mediatalo Keskisuomalaisen webmaster Timo Häkkinen selvittää.

– Natiivisovellukset toimivat kuitenkin vain tietyillä laitteilla ja käyttöjärjestelmien versioilla, kun taas verkkosivut aukeavat käytännössä kaikilla. PWA vapauttaa lehden ja sen lukijat tästä sekä monista muista rajoitteista, hän jatkaa.

Käytännössä uutissovelluksen sisältö ja ulkoasu on sama kuin Heinäveden Lehden verkkosivuilla, joita voi edelleen lukea myös vanhaan malliin selaimella. Jatkuvasti kehittyvän PWA-sovelluksen asennus kuitenkin kannattaa.

– Käytettävyys tulee kohenemaan monin tavoin, pikkuhiljaa. Mahdollista voi olla esimerkiksi offline-selaus, mikä tarkoittaa, että uutisia voisi lukea tauotta pätkivänkin nettiyhteyden äärellä esimerkiksi mökillä tai junassa, Häkkinen ennakoi.

PWA

Hakukonejätin luoma termi

PWA on lyhenne sanoista progressive web application eli progressiivinen web-sovellus. Se tarkoittaa verkkosivujen varustamista mobiilisovellusta muistuttavilla ominaisuuksilla.

Termin lanseerasi Google vuonna 2015. Tämän jälkeen PWA-sivut alkoivat yleistyä vauhdilla.

PWA-sivustojen etuja verrattuna ladattaviin sovelluksiin ovat muun muassa laaja toimivuus eri laitteilla sekä nopeus.PWA-sivut toimivat useimmilla selaimilla ja käyttöjärjestelmillä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat