Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotukset laajenevat 16–65-vuotiaisiin ykkösriskiryhmäläisiin

Koronarokotusten ajanvaraus laajeni tänä aamuna 16–65-vuotiaisiin (vuonna 1956–2005 syntyneet) sairauden perusteella vakavimpaan riskiryhmään 1 kuuluviin henkilöihin. Henkilön tulee olla täyttänyt 16 vuotta ennen rokotteen ottamista. Ajat ovat varattavissa Siun soten koronarokotusten verkkoajanvarauksen kautta. Ohjeet ja linkki ajanvaraukseen löytyvät tiistaiaamuna osoitteessa www.siunsote.fi/koronarokotukset.

Rokotusvuorossa olevia ryhmiä päädyttiin laajentamaan, koska suuri osa yli 70-vuotiaille tarjolla olleista rokotusajoista oli yhä varaamatta maanantaina klo 16 jälkeen. Biontech-Pfizerin rokote säilyy vain muutamia päiviä, minkä vuoksi rokotteet on saatava annettua nopealla tahdilla.

Vakavimpaan riskiryhmään kuuluvia sairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä (aikuiset). Tarkemmat kuvaukset riskiryhmästä voi lukea THL:n sivuilta: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys

Rokotukseen ovat oikeutettuja vain 1. riskiryhmään kuuluvat. Tähän ryhmään kuuluu Siun soten alueella noin 6 000 ihmistä. Kuluvalla viikolla rokotusaikoja ei ole vielä tarjolla koko ryhmälle eikä aikoja ole varattavissa kaikilla Siun soten rokotuspisteillä. Ajanvarausta jatketaan viikolla 17.

Kuluvan viikon jälkeen yli 70-vuotiaiden rokotuskattavuus nousee Pohjois-Karjalassa jo noin 80 prosenttiin. Yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta jatketaan edelleen muiden rokotusvuorossa olevien rinnalla.

Tänään tiistaina yli 70-vuotiaiden koronarokotusten verkkoajanvarauksessa on katko ajanvarausjärjestelmän teknisten muutosten vuoksi. Ajanvaraus jatkuu verkossa jälleen keskiviikkona 21.4. klo 8, jolloin loppuviikolle avataan erä rokotusaikoja. Puhelinajanvaraus käynnistyy jälleen maanantaina 26.4. klo 8.

Koronarokotusten ajanvaraus jatkuu myös vuonna 1952–1955 syntyneillä henkilöillä. Kyseiselle ikäryhmälle tarjotaan AstraZenecan rokotetta, jota voi antaa vain 65 vuotta täyttäneille henkilöille. Tämän vuoksi ikäryhmää tarkennettiin vuonna 1955 syntyneisiin, jotta rokotteen saaja on varmasti jo täyttänyt 65 vuotta.

Myös AstraZenecan aikoja oli vapaana useammalla terveysasemalla maanantaina klo 16 jälkeen. AstraZeneca säilyy kuitenkin pidempiä aikoja, minkä vuoksi sen nopea käyttö ei ole yhtä kriittistä kuin Biontech-Pfizerin rokotteella.