Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 70-vuotiaiden koronarokotuksia jatketaan – sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotukset keskeytetään

Siun sote jatkaa yli 70-vuotiaiden koronarokotuksia. Vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneille eli yli 70-vuotiaille henkilöille avattiin noin 3 400 koronarokotusaikaa maanantaiaamuna. Rokotusaikoja on edelleen saatavilla rajallinen määrä, joten Siun sote toivoo, että aikoja varaisivat ensisijaisesti yli 75-vuotiaat.

Vuonna 1952–1961 syntyneiden vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien koronarokotukset keskeytetään ainakin 29. maaliskuuta saakka. Jo varatut ajat perutaan ja ne siirretään myöhempään ajankohtaan. Siun sote on yhteydessä kaikkiin ajanvaranneisiin ja ilmoittaa uuden rokotusajan siinä vaiheessa, kun tiedetään, milloin rokotuksia voidaan jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päättänyt 19. maaliskuuta keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa. Rokotetta on käytetty Siun sotessa sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien alle 70-vuotiaiden rokotuksiin.

Keskeytys AstraZenecan rokotuksiin astui voimaan välittömästi, minkä vuoksi Siun soten alueella ei tule avattu maanantaina koronarokotusaikoja vuosina 1952–1961 syntyneille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus*

THL arvioi tilannetta ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29. maaliskuuta.

Yli 70-vuotiaiden rokotukset Biontech-Pfizerin rokotteella jatkuvat normaalisti. Uusia rokotusaikoja avataan kaikille Siun soten 21 rokotuspisteelle. Rokotteet jaetaan eri rokotuspisteisiin suhteessa väestömäärään. Siun sote on päättänyt toteuttaa rokotukset useassa rokotuspisteessä, jotta matka rokotuspaikalle pysyisi kohtuullisena.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ikääntyneiden rokotuksiin käytettävää rokotetta (Biontech-Pfizer) saapuu lähiviikkojen aikana aiempaa suurempia määriä. Ensi viikolla rokotetta saadaan noin 3 400 annosta ja seuraavien kahden viikon määrät ovat noin 3000 annosta viikossa.

– Rokotteiden määrät ovat kasvaneet, mikä vauhdittaa ikääntyneiden rokotuksia. Rokotteita saapuu kuitenkin edelleen rajallinen määrä, eikä rokotteita riitä kerralla koko rokotusvuorossa olevalle ryhmälle. Uusia rokotusaikoja avataan viikoittain ja huhtikuun loppuun mennessä kaikki Siun soten alueen yli 70-vuotiaat pitäisi olla rokotettuina, mikäli rokotteita saadaan nykyisen suunnitelman mukaan, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.

Koska rokotteita on edelleen tarjolla rajallinen määrä, aiheuttaa aikojen avaaminen maanantaisin ruuhkaa ajanvaraukseen sekä verkossa että puhelimissa. Viime viikolla keskiviikkoaamun puhelinajanvarauksessa oli heti kello 8 runsaasti jonoa ja verkkoajanvarauksessa oli suurimman ruuhkan aikana keskimäärin yli 2000 aktiivista käyttäjää. Verkkoajanvaraussivua päivitettiin ruuhkaisina aikoina jopa niin paljon, että sivulle kirjautui yli neljä miljoonaa hakuyritystä kahden tunnin ajalla.

Suuri kysyntäpiikki aiheutti verkkoajanvarauksen hidastumista, johon on maanantaita varten varauduttu lisäämällä järjestelmän sietokykyä huomattavasti kaikkia toteutuneita käyttäjämääriä korkeammaksi. Tällä hetkellä palvelun kapasiteetti on mitoitettu yli viidelle miljoonalle hakuyritykselle kahta tuntia kohden.

On tärkeää huomata, että ajat avautuvat varattaviksi klo 8, eivätkä uudet ajat näy sitä ennen ajanvarauksessa. Käyttäjän itsensä tekemä jatkuva ajanvaraussivun päivittäminen ei nopeuta aikojen avautumista, vaan sen sijaan kuormittaa ajanvarausohjelmaa jo ennen ajanvarauksen käynnistymistä ja saa aikaan palvelun ruuhkautumista.

Kun pääsee puhelinajanvarauksen jonoon ja kuulee jonotiedotteen, kannattaa jonossa pysyä. Mikäli puhelun katkaisee ja soittaa uudelleen, päätyy aina jonon perälle.

Sekä puhelin- että verkkoajanvarauksessa on varattavissa samat rokotusajat. Mikäli verkkoajanvarauksessa ei näy vapaita aikoja, niitä ei ole varattavissa puhelinajanvarauksenkaan kautta. Puhelinajanvaraus suljetaan, kun vapaana on enää yksittäisiä rokotusaikoja.