Koronarokotukset laajenevat keskiviikkona – 70-vuotiaat ja vanhemmat sekä riskiryhmä 1:ssä alle 70-vuotiaat vuorossa

Nopeasti edenneiden rokotusten ansiosta ikääntyneiden hoivakotien vierailurajoituksia on lievennetty. Mari Kosonen

Siun sote laajentaa koronarokotuksia uusiin ikäryhmiin ylihuomisesta keskiviikosta alkaen. Ikäihmisten osalta jatkossa ajan voivat varata vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet eli tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat henkilöt.

Ikäryhmää laajennetaan myös vakavimpaan riskiryhmiin kuuluvien alle 70-vuotiaiden osalta. Jatkossa koronarokotuksia voivat varata myös vuosina 1952–1961 syntyneet henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustartunnalle erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Koronarokotusajan voi varata verkkoajanvarauksen kautta osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset tai puhelimitse numerosta 013 330 2131. Puhelinajanvaraus suljetaan, kun suurin osa vapaana olevista rokotusajoista on varattu. Yksittäiset rokotusajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.

Uusia aikoja tulee varattavaksi aina maanantaisin klo 8. Viikolla 11 aikoja avataan poikkeuksellisesti varattaviksi myös keskiviikkona 17.3.2021, koska rokotteita jää jäljelle yli 80-vuotiaiden rokotuksista.

Siun sote on käynnistänyt tällä viikolla soittokierroksen omaishoidettaville ja omaishoitajille. Soittokierrosta jatketaan edelleen ja koronarokotusaikaa tarjotaan yli 75-vuotiaille omaishoidettaville ja heidän yli 70-vuotiaille omaishoitajille. Muiden omaishoidettavien ja -hoitajien rokotukset käynnistyvät myöhemmin noudattaen rokotusjärjestyksen mukaisia ikäryhmiä.

Yli 80-vuotiaiden rokotukset ovat Siun soten alueella loppusuoralla. Siun sote on soittanut yli 80-vuotiaille ja tarjonnut rokotusaikaa. Soittokierros saadaan päätökseen tällä viikolla, rokotuksia tehdään vielä ensi viikon aikana.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä päätti viime keskiviikkona, että aiemmin vain alle 70-vuotiaille käytettyä AstraZenecan rokotetta voi antaa myös yli 70-vuotiaille henkilöille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kokonaan uudet rokotusajat tulee pyrkiä antamaan ensin iäkkäimmille henkilöille, mikäli se nopeuttaa ikääntyneiden rokotuksia ja on rokotusjärjestelyjen puolesta sujuvasti toteutettavissa.

Siun sotessa on päätetty jatkaa ikäihmisten lisäksi myös vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien rokotuksia. Riskiryhmän rokotusten keskeyttäminen ei merkittävästi nopeuttaisi ikäihmisten rokotusten etenemistä.

– Tällä hetkellä AstraZenacan rokotteiden toimitus on muita rokotteita epävarmempaa eikä saatavat rokotemäärät ole niin suuria kuin aiemmin odotimme. Tämän vuoksi Siun sotessa on päätetty jatkaa tällä rokotteella riskiryhmän rokotuksia. Ikääntyneiden henkilöiden rokotuksia jatketaan Biontech-Pfizerin ja Modernan rokotteilla, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.

Kommentoi