Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokottamattomille yli 80-vuotiaille soitetaan kotiin – maanantaina jaossa puhelinaikoja 65–69-vuotiaille riskiryhmä 1:een kuuluville

Sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi Siun sote on sulkenut ajanvarausjärjestelmän. Johtajaylilääkäri Jarmo Kukkosen mukaan Mediatriin liittyvä järjestelmä osoittautui mitoitukseltaan riittämättömäksi, kun soittajia on tuhansia.

– Mikäli kapasiteetin nostaminen ei onnistu teknisesti hankimme uuden järjestelmän. Siihen saakka käytössä on puhelinajanvaraus.

Aikoja on varattavissa noin 2000, mikä tarkoittaa sitä, että niitä ei riitä ensimmäisellä viikolla kaikille rokotusvuorossa oleville.Koronarokotusaikoja avataan lisää aina maanantaisin.

– Kun joudut puhelinjonoon, pysy jonossa. Jos soitat uudelleen, joudut jonon hännille, Kukkonen ohjeistaa.

Ensi maanantaista kello kahdeksasta lähtien koronarokotusajan voivat varata puhelimitse ne 65–69-vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Ajanvarausnumero on 013 330 2131. Heille lähetetään jo tällä viikolla tekstiviesti asiasta ja myös rokotusaika vahvistetaan tekstiviestillä. Rokotusaika on henkilökohtainen. Mukaan on syytä ottaa henkilökortti.

Vielä rokottamattomat kotona asuvat yli 80-vuotiaat voivat jäädä rauhassa odottamaan sitä, että Siun soten henkilökunta soittaa heille ja tarjoaa rokotusaikaa. Soittaminen aloitetaan jo tällä viikolla. Puhelu saattaa tulla tuntemattomasta numerosta, mihin on syytä varautua. – Tämä vie meiltä resursseja, minkä vuoksi terveysasemien puhelinpalvelu avautuu maanantaisin vasta yhdeksältä.

Rokotusaika on henkilökohtainen eikä sitä voi luovuttaa toiselle . Mukaan on syytä ottaa henkilökortti.

Kotihoidon asiakkaat saavat koronarokotukset kotihoidon kautta. Rokotusta tarjotaan myös kotona asuvien ikäihmisten ja kotihoidon asiakkaiden kanssa samassa taloudessa asuville omaishoitajille ja yli 70-vuotiaille henkilöille.

Pohjois-Karjalassa on tähän mennessä 13 300 henkilöä saanut vähintäänkin ensimmäisen rokotuksen. Heistä 3300 on saanut myös toisen rokotuksen. Johtajaylilääkäri Jarmo Kukkosen mukaan haasteena on se, että rokotteita tulee rajallisesti ja toimitusvälit muuttuvat hyvin nopeasti. Rokotteita on kuitenkin saatu toimitettua joka puolelle Siun soten aluetta.

Yli 70-vuotiaat saavat joko BioNTech-Pfizerin tai Modernan koronavirusrokotteen ja alle 70-vuotiaat AstraZenecan kehittämän rokotteen.

Yli 80-vuotiaista on rokotettu nyt 28 prosenttia ja alle 70-vuotiaista riskiryhmään 1 kuuluvista 16 000 henkilöstä 6,5 prosenttia.

Pohjois-Karjalassa ollaan koronan suhteen perustasolla ja mutta tilanne on heikentymässä.