Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iäkkäiden ja riskiryhmien koronarokotusten ajanvaraus avautui tänään – rokotusvuorossa oleville ensi viikon aikana tekstiviesti ja infokirje

Iän ja sairauden perusteella korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien koronavirusrokotusten ajanvaraus avautui tänään torstaina. Varsinaiset rokotukset käynnistyvät Siun soten alueella ensi viikon maanantaina. Rokotuksia annetaan kaikille tänä vuonna 80 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille sekä alle 70-vuotiaille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Näitä ovat: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpä, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Tällä hetkellä koronarokotuksia ei vielä voida antaa muille ikäryhmille tai muiden sairauksien vuoksi riskiryhmään kuuluville henkilöille. Rokotuksia laajennetaan uusiin ryhmiin, kun rokotteita on riittävästi saatavilla.

Nyt rokotusvuorossa olevat saavat ensi viikolla tekstiviestin, jossa kerrotaan rokotusten käynnistymisestä ja ajanvarauksesta. Myöhemmin rokotusvuorossa olevat saavat tekstiviestin siinä vaiheessa, kun he voivat varata rokotusajan. Kaikille yli 70-vuotiaille sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville lähetetään lisäksi postitse infokirje. Kirjettä ei kuitenkaan tarvitse odottaa ennen ajan varaamista. Oikeus rokotukseen tarkistetaan ajanvarauksen yhteydessä.

– Rokotteita on saatavilla tässä vaiheessa hyvin vähän suhteessa nyt rokotusvuoroon tulevien ryhmien kokoon. Rokotusaikoja voi näin ollen joutua odottamaan. On kuitenkin tärkeää käynnistää rokotukset heti, kun rokotteita on saatavilla, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.

Siun sote saa tällä hetkellä viikoittain 1000–2000 annosta yli 80-vuotiaille annettavia rokotteita ja noin 700 annosta alle 70-vuotiaiden riskiryhmälle annettavaa rokotetta. Uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen aina kun rokotteita on käytössä. Mikäli ajanvarauksessa ei näy vapaita aikoja koronarokotuksiin, tarkoittaa se sitä, että rokotteita ei ole. Näin ollen rokotusaikaa ei pysty varaamaan.

– On tärkeää, että rokotusajan varaavat vain he, jotka kuuluvat nyt vuorossa oleviin riskiryhmiin. Oikeus rokotukseen tarkistetaan rokotuksen yhteydessä. Huolehditaan siitä, että suurimmassa riskissä olevat henkilöt saavat rokotteen ensimmäisenä, Kaipiainen painottaa.

Rokotusajan voi varata joko verkossa osoitteessa www.siunsote.fi/koronarokotukset tai puhelimella numerosta 013 330 2131. Verkkoajanvarauksessa on tärkeää valita palveluluokaksi ”Koronarokotus” ja palveluksi sen rokotusryhmän, johon henkilö kuuluu eli ”yli 80-vuotiaat” tai ”alle 70-vuotiaat riskiryhmä 1”.

Rokotuksia laajennetaan uusiin ryhmiin, kun rokotteita on riittävästi saatavilla.

Uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen aina kun rokotteita on käytössä.