Voimaksi viikolle: Herran temppelissä

”On riemu, kun saan tulla sun, Herra, temppeliis, sun porteistasi käydä sisälle pyhyyksiis” (virsi 195: 1).

On häkellyttävää astua sisälle Heinäveden kirkkoon. Jo maisemaa hallitseva mäki ja sieltä avautuva näköala ja puhutteleva vanha hautausmaa luovat erityiset puitteet paikalle. Kävelen sakastissa ja kirkkosalissa, katselen hiottuja yksityiskohtia ja soitan hetken parvella olevia urkuja. Monesti kirkko kertoo paljon paikkakunnan historiasta ja hengenperinnöstä. Heinävedellä on paljon merkkejä menneiden sukupolvien rakkaudesta omaa paikkakuntaansa kohtaan. Kirkolla on aivan erityinen paikkansa keskellä kylää.

Monissa virsissä puhutaan Herran temppelistä, eikä suinkaan tarvitse lähteä Jerusalemiin asti sen löytääkseen: ”Polvesta polveen täällä soi ylistyksesi, sieluihin vuotaa rauha ja siunauksesi”. Kaikki elämän vaiheet, tulemiset ja menemiset, sodan ja rauhan työt, tämän- ja tuonpuoleinen kohtaavat toisensa. Mutta kaikkea tätä yhdistää Kristuksen risti. Hän johdattaa meitä ja siunaa jokaisen askeleemme. Seurakunnalla on Hengen yhteys: me olemme oksat ja hän on todellinen viinipuu.

Emerituspiispa Matti Sihvonen julkaisi aikoinaan kirjan, jonka nimi oli Maisemat muuttuvat, pyhä pysyy. Maailma muuttuu: rakenteet muuttuvat, ihmiset muuttuvat – mutta pyhä pysyy. Siitä muistuttaa myös komealla paikallaan Heinäveden kirkko. Se on sielunmaisema, monella rakas maisema. Ja se tulee näkemään vielä monta siunattua asiaa. Seurakunta elää ja rukoilee koko paikkakunnan elämän puolesta katse kohti tulevaisuutta luotuna.

Kirjoittaja on Heinäveden kirkkoherra.

Seurakunta elää ja rukoilee koko paikkakunnan elämän puolesta.