Nimellä Ahti Kilpeläinen: Yleisitäsuomalainen

Nimellä

Tultiin lomanviettoon viikko ennen joulua Etelä-Savoon ja vuoden vaihteen jälkeen lähdettiin kotimatkalle Pohjois-Karjalasta. Tosin maisema ei Polvijärven kylällä ollut muuttunut tuon parin viikon aikana. Kun luin tämän lehden nettisivuilta Heinäveden kunnan vaakunan kiinnittämisestä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tiloihin Pielisjoen linnaan mietin, miten vihreäsävyinen vaakuna mahtaa sopia tuohon yhteyteen.

Samalla aloin miettimään niitä monia koteja Heinävedellä, joilla liehuu lipputangossa Savon väreissä oleva isännänviiri tai kuten meidän suvussamme kelta-mustasävyinen sukuviiri. Ollaanko nyt savolaisia vai karjalaisia vai peräti savokarjalaisia? Vai ovatko nämä vain pitäjän länsilaidalla vapaa-aikaansa viettävän joutavia horinoita. Näitä pohtiessa kotimatkalla puolisoni totesi, että minulla taitaa olla maakunnallinen identiteettikriisi. Niinpä…

Onneksi silmiini osui nyt tammikuussa suosikkikirjailijani ja uutisankkuri Matti Röngän Twitter-kommentti tähän teemaan liittyen: Matti kirjoitti, että hän on juuriltaan yleisitäsuomalainen. Matin vanhemmat tapasivat Kuopiossa ja hänen isänsä sukujuuret ovat Maaningalla ja äidin Nilsiässä, mutta Matin syntymäkoti on Pohjois-Karjalan puolella Outokummun Kuusjärvellä. Tämä yleisitäsuomalaisteema näkyy monissa lehtijutuissa ja kirjoissa, erityisesti romaanissa ”Eino". Olen joskus jutellut Matin kanssa tästä ja tunnen hänen sukuaan ajoilta, jolloin asuimme Maaningalla ja Nilsiässä. Lisäksi olin aikoinaan hänen serkkunsa, päätoimittaja Jukka Röngän kanssa monta vuotta samalla luokalla koulussa Varkaudessa.

Myös Ilkka-lehden entinen päätoimittaja Kari Hokkanen ja Rantasalmen kirjastojohtaja Jenni Kyllönen-Peltoniemi ovat käyttäneet itsestään tuota yleisitäsuomalainen -nimikettä. Tästä kaikesta innostuneena tuumasin, että tämä sama termi taitaa sopia myös minulle. En enää mieti erikseen savolaisia ja karjalaisia saatikka eri vaakunoiden värejä tai murteita vaan yhteistä tulevaisuuttamme.

Maakunnan vaihdokseen liittyen seurasin tarkasti Ylen sääkarttoja vuoden vaihteen jälkeen ja Heinävesi näytti sitkeästi olevan edelleen Etelä-Savon puolella. Lähetin tammikuun puolivälissä Ylelle palautta ja sain meteorologi Matti Huutoselta ystävällisen sähköpostin, jossa hän kiitti tarkkaavaisuudesta ja lupasi hoitaa asian kuntoon. Vielä samana iltana sääkartta oli päivittynyt, ja Heinävesi sekä neljä muuta maakuntaa vaihtanutta kuntaa olivat nyt oikeissa maakunnissa.

Mikäpäs tässä on nyt viettää vapaa-aikaansa onnellisten ihmisten Pohjois-Karjalassa!

Puolisoni totesi, että minulla taitaa olla maakunnallinen identiteettikriisi.

En enää mieti erikseen savolaisia ja karjalaisia saatikka eri vaakunoiden värejä tai murteita vaan yhteistä tulevaisuuttamme.

Etusivulla nyt

Luetuimmat