Joulu ja vuodenvaihde koronatartuntojen suhteen pelättyä rauhallisempia – lomaviikoilla ei intoa hakeutua testeihin

Koronarokotukset alkoivat Siun soten alueella uuden vuoden aattona hoitohenkilökunnasta. Siun sote

Eija Kvintus

Pohjois-Karjala on edelleen kokonaisuutena koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa ja annetut suositukset ja rajoitukset pidetään voimassa toistaiseksi.

– Torstaina kokoontunut alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä oli yksimielinen siitä, ettei suositusten ja rajoitusten höllentämiseen ole varaa ennen kuin epidemian suunta on paremmin nähtävissä, kertoo työryhmän puheenjohtajana toimiva toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

Joulu ja vuodenvaihde osoittautuivat kuitenkin tartuntamäärien suhteen rauhallisemmiksi kuin pelättiin. Jouluviikolla Siun soten alueella todettiin kaikkiaan 24 koronavirustartuntaa ja seuraavalla viikolla yhteensä 37 uutta tartuntaa. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä uusia tartuntoja on todettu viisi.

Viikon 53 tartunnoista valtaosa liittyi joko Kiteen Kesälahden tartuntaketjuun tai ne olivat perhepiirissä saatuja tartuntoja, joissa tartunnat ja altistuneet ovat olleet nopeasti jäljitettävissä. Karanteenissa on tällä hetkellä 75 koronavirukselle altistunutta henkilöä.

Koronavirustesteihin on kuitenkin hakeuduttu selvästi vähemmän kuin ennen lomaviikkoja. Kun aiemmin testejä on otettu keskimäärin 2800 viikossa, oli jouluviikon testimäärä noin 1960 ja vuoden viimeisellä viikolla testejä otettiin vain 1790.

– Koronatestien määrät ovat huolestuttavan matalat. Ehkä ihmiset ovat lomalla katselleet lieviä oireita pidempään kuin arkena, ja testiin hakeutuminen tulee mieleen vasta töiden ja koulujen alkaessa.

Ehkä ihmiset ovat lomalla katselleet lieviä oireita pidempään kuin arkena, ja testiin hakeutuminen tulee mieleen vasta töiden ja koulujen alkaessa

Huolestuttavaa on myös yli 60-vuotiailla todettujen tartuntojen määrän kasvu, joka näkyy sairaalahoitoa tarvinneiden koronapotilaiden määrän lisääntymisenä myös Pohjois-Karjalassa. Hoivakodeissa tartunnoilta on pitkälti vältytty, sen sijaan tartunnat on saatu perhepiirissä ja vapaa-ajalla.

– Jokaisen ikääntyvän henkilön itse sekä heidän läheistensä tulisi taas kerrata suojautumisohjeet ja miettiä omassa arjessaan, miten yhteyttä läheisiin voisi pitää turvallisesti. Epidemia ei ole ohi ja rokotukset ovat vasta alkumetreillä, muistuttaa Kaipiainen.

Kommentoi