Joululahjapaperia ei saa laittaa paperinkeräykseen – Sinne kuuluu vain postiluukusta tuleva paperi

Joululahjat muistuttavat läheisiä heidän tärkeydestään. Lahjapaperi tekee lahjapaketista kauniin ja paketin avaaminen luo yllätyksen tuomaa iloa. Lahjan avaamisen jälkeen joululahjapaperin ja lahjan narujen paikka on energia- tai sekajätteen astiassa. Lahjapapereita ei voi kierrättää paperinkeräyksessä niiden sisältämien painovärien ja teippien vuoksi.

Myöskään kukkapaperit ja paperikassit eivät kuulu paperinkeräykseen. Niiden paikka on kartonginkeräys, jos ne ovat puhtaita ja kuivia. Hyväkuntoiset lahjakassit kannattaa käyttää uudelleen seuraavan lahjansaajan ilahduttamiseksi.

Kartonkiset joulukalenterit ja suklaakonvehtirasiat, joiden sisällä on muovinen tarjotin, voi kierrättää kartonginkeräyksessä. Muovitarjottimet on poistettava ja ne kuuluvat muovinkeräykseen, jos sellainen paikkakunnalla on.

Keräyspaperin lajittelun perussääntö on, että kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu paperinkeräysastiaan. Paperinkeräysastiaan kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset ja esitteet sekä muut vastaavat painotuotteet, toimistopaperi ja kirjekuoret. Muovikääreisten aikakauslehtien tai mainoksien kääreet tulee poistaa.

Pehmopaperi eli talouspaperi sekä paperiset nenäliinat ja käsipyyhkeet eivät kuulu keräyspaperin joukkoon. Keräyspaperiastiaan laitetut pehmopaperit saattavat tehdä koko paperinkeräysastian sisällöstä kelpaamattoman kierrätettäväksi. Pandemia-aikana käytetyt paperinenäliinat tulee kierrättää sekajätteenä tartuntavaaran minimoimiseksi. Muutoin pehmopaperin voi kierrättää biojätteen joukossa.

Puhdas, oikein lajiteltu keräyspaperi hyödynnetään raaka-aineena, mikä säästää ympäristöä. Paperi voi kiertää noin viisi kertaa. Suomessa kotikeräyspaperin kierrätysaste on noin 85 prosenttia.

Lajittele paperinkeräykseen: Sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, esitteet, tuoteluettelot ja muut vastaavat painotuotteet. Toimistopaperi, kuten kopiopaperit ja tulosteet sekä kirjekuoret.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä