Suklaa ja kinkku eivät ole koirien jouluherkkuja

Hiivataikina saattaa aiheuttaa humalatilan.

Älä anna minulle suklaata, vaikka kuinka kerjäisin! Monet ihmisten jouluopöydän herkut ovat sopimattomia lemmikeille. Kuvituskuva. Arkisto/ Riitta Ketola

Moni koiranomistaja haluaa hemmotella koiraansa jouluna ja antaa myös koiralle jouluherkkuja. Monet joulupöydän antimista ovat kuitenkin koiralle vaarallisia, eli turvallisin vaihtoehto on antaa vain koirille tarkoitettuja herkkupaloja ja sijoittaa koiralle myrkylliset jouluherkut koiran ulottumattomissa.

Suklaa. Ole erityisen tarkkana joulusuklaiden kanssa, sillä suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia, ja siksi se on koiralle vaarallisin.

Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen koira, joka painaa 10 kiloa voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 grammaa maitosuklaata tai 25-50 grammaa tummaa suklaata.

Jos koira on syönyt suklaata, tarkkaile sen vointia ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli koiralla ilmenee myrkytyksen oireita. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä.

Joulukinkku ja luut. Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta se sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi. Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Joulukinkku kannattaa sijoittaa jäähtymään koiran ulottumattomiin. Itse kinkun lisäksi myös kinkun ympärillä oleva verkko voi olla koiralle vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa suolistotukoksen. Varmista myös, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.

Rusinat, pähkinät ja taikinat. Erilaiset hiivaa sisältävät taikinat eivät myöskään ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Taikinoiden sisältämät muut ainekset eivät myöskään ole koiralle hyväksi ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Pähkinät eivät myöskään ole koiran vatsalle sopivia, sillä koiran elimistö ei pysty pilkkomaan niitä.

Glögin sekaan lisättävät rusinat eivät ole koiralle sopivaa syötävää, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa koiralle munuaisten vajaatoimintaa. Sijoita siis glögilisukkeet koiran ulottumattomiin.

Jos koiran vointi heikkenee tai koira alkaa oksennella tai ripuloida, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Suklaan aiheuttaman myrkytyksen oireet näkyvät ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, ripuli, tärinä, pidätysongelmat, vatsakivut sekä lisääntynyt syljentuotanto ja janontunne.

Jos haluat hemmotella koiraasi joulupyhinä, anna sille puruluita tai koiranameja ihmisten jouluherkkujen sijaan ja sijoita kaikki ihmisille tarkoitetut jouluruoat ja muut herkut koiran ulottumattomiin. Myös ruoka-aineet, jotka eivät ole koiralle vaarallisia voivat aiheuttaa koiralle ikäviä vatsavaivoja.

Kommentoi