Kahdessa viikossa 76 tartuntaa, joista tällä viikolla 33 –  Rajoitukset purevat, mutta iäkkäiden koronatartunnat ja joulunaika huolestuttavat

Pohjois-Karjala ja Heinävesi ovat edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Alueella ovat voimassa yhtenäiset suositukset kasvomaskien käytöstä, matkustamisesta ja harrastustoiminnasta sekä Aluehallintoviraston määräämä yli 20 hengen yleisötilaisuuksien kielto.

Alue siirtyi epidemian kiihtymisvaiheeseen viime viikolla. Merkittävää muutosta edellisviikon tilanteessa ei ole tapahtunut, vaikka voimassa olevien suositusten ja rajoitusten merkitys on jo nähtävissä:

– Isompia joukkoaltistumistilanteita ei ole enää tullut tietoon eli ihmiset ovat selkeästi muuttaneet käyttäytymistään. Jäljitystyössä on huomattu, että kasvomaskit ovat tulleet käyttöön niin töihin kuin vapaa-ajalle, kertoo toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

– Huolestuttavaa puolestaan on se, että iäkkäiden ihmisten osuus tartunnan saaneista on kasvussa ja toisistaan erillisiä tartuntoja tulee edelleen esille joka puolelta maakuntaa.

Siun soten alueellisen koordinaatioryhmän arvion mukaan suositusten kiristämiselle ei tällä hetkellä ole tarvetta, mutta niiden löysäämiseenkään ei ole varaa. Lähestyvät joulun pyhät ovat koronatilanteen kannalta ratkaisevan tärkeitä:

– Ikäihmisten ja riskiryhmien suojaaminen on meidän kaikkien vastuulla, ja jokaisen kannattaa miettiä tätä etukäteen. Joulua kannattaisi viettää nyt pienemmässä perhepiirissä, ja miettiä miten varmistaa kaikkien turvallisuus, jos perhettä kokoontuu yhteen eri puolilta Suomea, toteaa koordinaatioryhmän puheenjohtajana toimiva Kaipiainen.

Isompia joukkoaltistumistilanteita ei ole enää tullut tietoon eli ihmiset ovat selkeästi muuttaneet käyttäytymistään.

Viimeisen kahden viikon aikana Siun soten toiminta-alueella on todettu yhteensä 76 koronavirustartuntaa, joista kolme muualla Suomessa kirjoilla olevilla henkilöillä. Kuluvan viikon aikana tartuntoja on varmistunut yhteensä 33. Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin asetettuja koronavirukselle altistuneita henkilöitä on yhteensä noin 220.

Vajaa 20 prosenttia uusista tartunnoista on sellaisia, joissa tartunnan alkuperää ei voida varmuudella sanoa.

– Usein taustalla on esimerkiksi matka kotimaassa, mutta tarkkaan ei pystytä sanomaan, missä tilanteessa tai keneltä tartunnan olisi voinut saada. Tämä kertoo siitä, koronavirustilanne on huono koko Suomessa ja se koskee myös meitä pohjoiskarjalaisia, muistuttaa Kaipiainen.

Heinäveden kunnanvirasto sulki ovensa viime viikon perjantaina. Rajoitus on voimassa tällä erää 8. tammikuuta saakka ja kunnan työntekijät tekevät mahdollisuuksiensa mukaan etätyötä. Asiointitapoina kuntaan suositellaan puhelinyhteyttä, sähköpostin lähettämistä tai etäyhteyttä. Lisäksi kunta on antanut maskin käyttösuositukset henkilökohtaisesti asioidessa, kaikissa julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää.

Sekä opetuksessa että varhaiskasvatuksessa korostetaan hygieniaa ja turvaväleihin liittyviä ohjeita. Muutoin toiminta jatkuu normaalisti.

Meillä on yläkoululaisten ja lukiolaisten kanssa porrastettu ruokailu ja oma pöydät, missä syödään, mutta täysin ei oppilaiden sekoittumista pystytä estämään.

Otto Kotilaisen koulun rehtorin Minna Isoniemen mukaan ulkopuoliset kävijät on rajattu koululta pois, mutta oppilashuollollisia tapaamisia voidaan edelleen järjestää. Maskien käyttöä toivotaan.

– Meillä on yläkoululaisten ja lukiolaisten kanssa porrastettu ruokailu ja oma pöydät, missä syödään, mutta täysin ei oppilaiden sekoittumista pystytä estämään.

Yläkoulun ja lukion rehtori Heli Mikkonen kertoo, että väistötiloissa opiskeleminen hajauttaa nuoret. Maskeja ei ole käytössä.

– Opettajien kokoontumiset pidetään Varjentiinin salissa.

Koulujen osalta tartuntatautilääkäri arvioi kunnan tilanteen ja sen, onko siirryttävä etäopetukseen. Varsinaisen päätöksen tekee kunnanhallitus.

Nuorisotilat ovat avoinna, mutta siellä on voimassa 20 hengen rajoitus ja hygieniasäännöt.

– Tämä käytäntö on nyt, kun valmiuslaki ei ole voimassa.

Kaikki aikuisten ryhmäliikuntatoiminta, myös Soisalo-opiston liikuntaryhmät keskeytetään 4.1. saakka, mutta lasten ja nuorten harrastustoiminta sekä koululiikunta jatkuu normaalisti alle 20 hengen ryhmissä. Liikuntasaleilla ei kuitenkaan saa olla ulkopuolisia henkilöitä.

Vapaa-aikaohjaaja Markus Lindroosin mukaan kuntosali on vielä auki ja siellä on käsidesiä, puhdistusliinoja ja kertakäyttöhanskoja saatavilla.

– Maskeja en ole nähnyt käytettävän kuntosalilla kertaakaan.

Nuorisotilat ovat avoinna, mutta siellä on voimassa 20 hengen rajoitus ja hygieniasäännöt.

Yanagi tiedottaa, että lasten judotreenejä ei pidetä enää tämän vuoden puolella. Treenit jatkuvat joululoman jälkeen normaalisti, mikäli rajoitukset eivät niitä estä.

Heinäveden yleisurheilijoiden kesäkausi päättyi jo aiemmin ulkokauden loputtua.

– Monarilla ei ole pystytty harjoituksia pitämään sisäilman ja oireilun vuoksi. Talveksi on suunniteltu hiihto- ja luistelukoulua. Palvelukeskuksen allas valitettavasti meni kiinni koronan vuoksi, Elli Kauhanen harmittelee.

Heinäveden palloseuran harjoitukset jatkuvat, koska lasten liikuntatoimintaa ei ole kielletty.

–  Hyrskeen junioreiden koripalloharjoitukset pyörivät normaalisti loppuvuoden. Aikuisten lentopallo, koripallo ja lavatanssi jäävät tauolle, kertoo Sami Kinnunen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat