Voimaksi viikolle: Rauha ja rakkaus – Luuk. 2:1-14

Tänä vuonna minulla on papiston keskuudessa harvinainen etuoikeus olla jouluna lomalla. Siksi kirjoitan jouluevankeliumista jo nyt, vaikka jouluun onkin vielä aikaa kaksi viikkoa.

Jouluevankeliumista tahdon tällä kertaa nostaa esille kaksi tärkeää sanaa enkelikuoron ihmeellisestä laulusta Betlehemin kedon paimenille ja samalla koko ihmiskunnalle. Ensinnäkin Jumala tahtoo, että meillä ihmisillä olisi rauha toistemme kanssa – ja ennen kaikkea rauha Jumalan kanssa.

Rauha ei ole pelkkä tunnetila, jonka voi itsesuggestiolla luoda mieleensä. Rauha perustuu tosiasioihin. Jos asiat ovat kunnossa ja elämä järjestyksessä, silloin ihmisellä on hyvä olla.

Heprean kielen rauhaa merkitsevä sana ”shalom” tarkoittaa kahta asiaa. Oman maa-alueen rajojen täytyy olla tarkasti tiedossa. Tämän päivän Suomessakin me tiedämme, että elämään tuo valtavasti stressiä, jos ei kunnolla tiedetä, mikä tavara tai alue kenellekin kuuluu. Myös vallan rajojen täytyy olla selvillä. Jos ei tiedetä, kenen päätösvallassa mikäkin asia on, syntyy hallinnollinen kaaos.

Rajojen selkeyden lisäksi ”shalom” edellyttää, että välit naapureihin ovat kunnossa. Sellaisissa kulttuureissa, joissa oman käden oikeuden käyttö on tavallista, on tärkeää saada tarvittaessa nopeasti apua. Mutta myös järjestäytyneissä yhteiskunnissa tarvitaan naapuriapua monissa arkipäivän askareissa. Hyvät naapurit ovat arvokas voimavara.

Toinen sanoista on rakkaus. Todellinen rauha edellyttää rakkautta. Kasvattajien oppaissa painotetaan, että rajat ovat rakkautta. Myös toimivien ihmissuhteiden takana on rakkaus. Mutta kaikkein tärkein perusta rauhalle on Jumalan rakkaudessa ihmiskuntaa kohtaan. Ilman sitä meidän olisi mahdotonta tulla toimeen toistemme kanssa.

Rajat ovat rakkautta.

Jumalan rakkaus näkyy kirkkaimmin siinä, että Jumala on antanut ainoan Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Tällä ihmeellisellä teollaan Jumala ratkaisee syyllisyyden ongelman ja tekee anteeksiantamuksen mahdolliseksi. Myös ihmisten välisessä rakkaudessa kyky pyytää ja antaa anteeksi on välttämätöntä.

Rauha ja rakkaus kuuluvat ihanteelliseen jouluun. Ilman niitä ei todellista joulua voi olla. Siksi rukoilen teille kaikille rauhallista ja Jumalan rakkauden täyttämää joulua.

Kirjoittaja on Heinäveden kirkkoherra

Etusivulla nyt

Luetuimmat