Siun sotessa alkuviikolla 16 uutta koronatartuntaa – Testeihin heti oireiden ilmenemisestä

Siun soten toiminta-alueella on alkuviikon aikana varmistunut 16 uutta koronavirustartuntaa. Valtaosa tartunnoista on Joensuussa ja Lieksassa, mutta yksittäisiä tartuntoja on todettu eri puolilla maakuntaa.

– Tilanne elää tällä hetkellä koko ajan, se voi muuttua jopa tunneissa. Uusia tartuntoja varmistuu päivittäin ja jäljitystyötä tehdään koko ajan, kertoo infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Siun sotesta.

Osa uusista tartunnoista on todettu jo karanteenissa olleilla henkilöillä, eikä laajempia altistumisia syntynyt. Osa tartunnoista taas on johtanut laajempiin altistumisiin muun muassa työpaikoilla sekä kahdessa päiväkodissa Joensuussa.

Tartuntojen jäljitystyössä on lisäksi tullut esille myös uusia mahdollisia altistumistilanteita ravintoloissa Joensuussa lauantaina 28.11. Altistumispaikat on päivitetty Siun soten verkkosivuille: https://www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat. Samaan aikaan samassa paikassa olleita kehotetaan seuraamaan oireitaan ja välttämään turhaa liikkumista mm. riskiryhmään kuuluvien luona.

– Jäljitystyössä on huomattu, että moni hakeutuu testeihin vasta pari päivää oireiden alkamisen jälkeen. Kun näytteen vastaus saapuu 1–2 vuorokaudessa ja jäljitystyö aloitetaan, on altistumistilanteistakin kulunut jo helposti viikko. Olisi todella tärkeää saada tätä viivettä lyhyemmäksi, eli testeihin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian oireiden alkamisen jälkeen, toivoo Sieberns.

Koronatestien määrä on ollut laskusuunnassa viime päivinä ja testejä pystyttäisiin ottamaan paljon enemmän kuin kysyntää on.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto on kieltänyt yli 50 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisä- ja ulkotiloissa tästä päivästä lukien vuoden loppuun saakka. Joensuussa, Kontiolahdella ja Lieksassa on 2.12. voimassa tiukempi, yli 20 hengen tilaisuuksia koskeva rajoitus kuten myös 4.12. alkaen Heinävedellä muiden Etelä-Savon maakunnan kuntien tavoin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat