Voimaksi viikolle: Tuntemattoman edessä

Jo runsaan viikon kuluttua ollaan uuden edessä. Kirkkovuosi vaihtuu ja silloin kirkoissamme on tuttujen virsien Hoosiannan ja vieläkin tutumman virren Avaja porttis aika.

Toivottavasti jo tuolloin olisi mahdollista suuremmin joukoin osallistua tilaisuuksiin ja yhteiseen messuun? Tämä erikoinen aikakausi keväästä tähän syksyyn voisi jo olla takana.

Selaillessani lähes kahden tuhannen sivun uudehkoa virsikirjaa ja varsinkin sen lisäosaa, joka muuten on melkoinen aarreaitta, siihen on saanut tilaa monet laulut, joista on tullut virsiä. Hyvä niin. Yksi ehkä tutuimmista lauluista on virsi 924. Jaakko Löytyn ja Kaija Pispan Kahden maan kansalainen. ”Edessä reitti tuntematon aukeaa, omin voimin emme kestä tuulta vasten.” Hyvin koskettava ja puhutteleva on sen neljäs säkeistö: ”Elämän näen pientareelle piirtyvän, Herra antoi, Herra otti, kiitos Herran! Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän: ”Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran”. Koskettavia sanoja ikäväämme tässä upeassa virressä.

Onhan virsikirja kokonaisuudessaankin rukouskirjakin ja siinä on loistavia sävellyksiä.

Kuluneesta vuodesta jää kaipaamaan koko kuntammekin suurinta kesäjuhlaa Kirkastusjuhlia. Juhlat olisivat olleet taas yhdet tunnetuimmista hengellisistä kesäjuhlista ja suuri matkailutapahtuma. Upea Säynämömme toki sai olla nyt monen sadan veneilijän ja kanoottikansan yöpymispaikkana Koloveden kansallispuiston kainalossa.

Kuunnellessani ties monennenko kerran vuoden 2009 Kirkastusjuhlien sunnuntaimessun emeritus piispamme Matti Sihvosen koskettavaa saarnaa, jossa hän teki vertauksen parin vuosituhannen vuoden takaiseen kirkastusvuoren tapahtumiin. Siinähän Jeesus kutsui kolme opetuslastaan kanssaan, ei katselemaan maisemia vaan rukoilemaan.

Tämä erikoinen aikakausi keväästä tähän syksyyn voisi jo olla takana.

”Täällä Mustikkamäellä ja kauniista kirkostamme on upeat näköalat juhlille ja rukouksillekkin”, sanoi piispa puhuttelevassa saarnassaan. Tämä silloin kymmenen vuoden takaa.

Kun me päättäjät olimme koolla kotikirkossamme 31.5. tänä vuonna, niin silloin emme olleet katselemassa maisemia, vaan kuulemassa piispamme Jari Jolkkosen ja selvitysmies Timo Korhosen tylyä sanomaa seurakuntamme tulevaisuudesta.

Nyt jos koskaan olisi aika kuulla toisenlaisia kannanottoja yhteisen seurakuntamme tulevaisuudesta.

Rukoukset ei niistä vähäisempiä. Siunausta tulevaan juhla- ja adventtiaikaan!

Kirjoittaja on Heinäveden kirkkovaltuutettu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat