Terveydenhuollon henkilökunta ottaa kasvomaskit käyttöön – Joensuun ja keskussairaalan koronatartuntojen ryväs laajentuu nopeasti, jo kymmenkunta tartuntaa ja yli sata altistunutta

Joensuussa ja Pohjois-Karjalan keskussairaalassa loppuviikosta paljastunut koronavirustartuntojen ryväs on laajentumassa nopeasti. Varmistettujen koronavirustartuntojen määrä on tuplaantunut lauantaista ja nyt ryppääseen liittyy kymmenkunta varmistettua tartuntaa, altistuneita on yli sata. Siun soten terveyspalveluissa otetaan välittömästi kasvomaskit käyttöön kaikessa asiakastyössä sekä toimipisteiden yleisissä tiloissa kuten odotusauloissa. Myös asiakkaiden ja potilaiden toivotaan huomioivan maskin käytön Siun soten toimipaikoissa, jos sen käyttö on henkilölle mahdollista.

Lisäksi viikonlopun aikana on Siun soten toiminta-alueella varmistunut myös muita yksittäisiä koronavirustartuntoja. Osa tartunnoista liittyy muualla Suomessa todettuihin tartunta- ja altistumisryppäisiin.

Tartuntojen selvitystyö ja altistuneiden kartoittaminen on paraikaa käynnissä. Altistumiset ovat tapahtuneet useissa eri työpaikoissa ja harrastusryhmissä, mikä aiheuttaa laajoja karanteeneja Joensuun seudulla. Altistuneisiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Karanteeniin määrättyjen tulee pysytellä kotona, eikä sen aikana saa olla kontaktissa kodin ulkopuolisten henkilöiden kanssa. Karanteeniin asetetun henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa.

Pohjois-Karjalan keskussairaalalla ensimmäiset karanteenitoimet alkoivat viime viikon torstaina, kun selvisi, että kolme potilasta ja 18 henkilökuntaan kuuluvaa sekä useita kymmeniä henkilöitä tartunnan saaneen lähipiiristä ja vapaa-ajan kontakteista oli altistunut koronavirukselle. Perjantai-illan ja lauantaipäivän aikana varmistui viiden henkilön tartunta.

Karanteenit vaikuttavat erityisesti sairaalan fysio- ja toimintaterapiapalvelujen saatavuuteen tulevina viikkoina ja ajanvarauksia voidaan joutua siirtämään eteenpäin.

Altistumiset ovat tapahtuneet useissa eri työpaikoissa ja harrastusryhmissä, mikä aiheuttaa laajoja karanteeneja Joensuun seudulla.

On tärkeää, ettei kukaan jätä sairauttaan hoitamatta tai varattua aikaa käyttämättä ilman syytä. Sairaalalle on edelleen turvallista tulla ja jos asia mietityttää, voi poliklinikalle tai osastoille soittaa etukäteen ja keskustella järjestelyistä.

Yli 15-vuotiaita suositellaan edelleenkin käyttämään kasvomaskia Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. Maskisuositus ei koske työyhteisöjä ja koulukyytejä.

Ma 5.10. klo 14.15 uutista päivitetty muun muassa uusilla tartuntaluvuilla ja tiedolla terveyspalvelujen henkilöstön kasvomaskien käyttöönotosta Siun soten koronavirustiedotteen pohjalta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat