Nimellä Leena Vlasoff: Onni on vanheta: niin kauan kun ihminen pystyy itse pitämään huolta omista asioistaan, kaikki sujuu hyvin

Leena Vlasoff

Tuolla teemalla vietetään tämänvuotista valtakunnallista vanhusten viikkoa 4.–11. lokakuuta. Vanhustyön keskusliiton käynnistämä vanhustenpäivä on maassamme pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia. Sitä on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien.

Tänä vuonna tarkoituksena on löytää positiivisia asioita vanhenemisesta. Arjessa on paljon asioita, jotka tekevät ikääntyneetkin ihmiset onnelliseksi kivuista ja säryistä huolimatta.

Äitini sairauden takia olen tänä vuonna joutunut aika paljon tekemisiin vanhustenhoidon kanssa. Niin kauan kun ihminen pystyy itse pitämään huolta omista asioistaan, kaikki sujuu hyvin.

Mutta kun voimat vähenevät, omaisten merkitys asioiden järjestelyssä nousee tärkeään rooliin. Monesti olen ollut mukana esimerkiksi lääkärikäynnillä ja saanut kertoa oireista, koska äiti ei niitä itse ole pystynyt kuvailemaan.

Terveyskeskuksessa varsinkin kesäaikaan lääkärit vaihtuvat usein. Vaikka he katsovatkin koneelta potilashistorian, niin silti omaisen on hyvä olla selvillä vanhuksen vaivoista ja lääkityksestä.

Olen myös järjestellyt hänen hoitoonsa liittyviä asioita ja huomannut, että moneen paikkaan saa soitella ennen kuin asiat sujuvat. Aika omatoiminen pitää vanhuksen olla, että itse pystyisi kaiken tuon hoitamaan. Sillä jo pelkän oikean numeron etsiminen saattaa olla mahdotonta, jos ei ole nettiä käytössä.

Niin kauan kun ihminen pystyy itse pitämään huolta omista asioistaan, kaikki sujuu hyvin.

Olenkin usein miettinyt miten pärjäävät ne vanhukset, joilla ei ole ketään omaista apuna. Sairauden myötä epävarmuus lisääntyy ja asioihin tarttuminen on vaikeampaa.

Silloin turvallisuuden tunnetta elämään tuo se, että vanhus tietää, että on joku läheinen, johon hän voi luottaa ja joka auttaa.

Vanhustenviikkoa vietetään tänä vuonna koronan takia poikkeuksellisissa oloissa.

Yhteisiä juhlia ei Heinävedelläkään järjestetä, mutta seurakuntakodilla on viikon päätteeksi vanhusten kirkkopyhä ja kirkkokahvit. Tämä kaikki tietenkin turvallisuusohjeita noudattaen.

Kirjoittaja on Heinäveden vanhusneuvoston sihteeri.

Kommentoi