Nimellä Päivi Konttinen Se on täällä vieläkin, ehkä jopa aina – Nimittäin korona

Joskus maaliskuun lopulla vai liekö ollut huhtikuun alussa pohdimme facebookissa, mahtaako korona olla keskuudessamme vielä juhannuksena. Ajankohta kuulosti kaukaiselta, hyvin kaukaiselta. Eräs rohkelikko heitti keskusteluun kommentin, että tokkopa se on poistunut vielä siinäkään vaiheessa, kun yö alkaa olla taas päivää pidempi. Nauroimme.

Vaikka kaikista tuuteista on pian puolen vuoden ajan tullut koronauutisia, ne kiinnostavat yhä paljon. Verkossa koronauutiset pompsahtavat hetkessä luetuimpien juttujen kärkeen. Itselle tuli alkuviikkojen jälkeen jonkunlainen ähky ja yliannostus. Piti tietoisesti olla lukematta, katsomatta ja kuuntelematta. Kesäkuukaudet kuluivat pintapuolisesti uutisia seuraillen, myös niitä koronauutisia. Kun toinen aalto alkoi loiskia Suomenlahden rantakallioita, piti ihan terästäytyä, että pääsi taas kartalle.

Maailmanlaajuinen pandemia on mullistanut elämäämme monella tavoin. Lukuisia skenaarioita yhteiskunnan tulevasta tilasta on myös esitetty. Johtava tulevaisuuden tutkija Yaval Noah Harari on arvioinut tulevaisuuttamme ihmisten eristäytymisen ja kansainvälisen solidaarisuuden akselilla. Toisella akselilla ovat ääripäissä kansalaisten valtuuttaminen ja totalitäärinen seuranta.

Tulevaisuutta tutkiva Zukunfts Institut puolestaan mittailee elämää koronan kanssa lokaali ja globaali maailma ääripäinään. Toisella akselilla ovat pessimismi ja optimismi. Vaikkapa sellaisilla koordinaatistoilla voi lyödä pallukoita eri kulmiin ja miettiä, että mitä jos.

Brändejä rakentavan yrityksen Meomin blogissa on listattu pandemian vaikutuksia arvojemme ja päätöksenteon muuttumiseen. Digitaalisuus harppoo nyt paikasta toiseen ja on jo puolen vuoden aika muuttanut hurjasti meidän kaikkien elämää. Se koskettaa meitä lähes kaikilla elämän osa-alueilla.

Paikallisuus on noussut yhdeksi merkittäväksi mikrotrendiksi. Kaikki alkaa olla lähisitä ja lähitätä, -ruokaa, -matkailua, kotoilua, kokkailua, remontointia. On trendikästä hankkia suoraan tuottajilta yksilöllisiä juttuja.

Kaikki alkaa olla lähisitä ja lähitätä.

Kauppaa käydään samaan aikaan lähellä ja verkossa. Livestriimit ja asiakkaille tarjottu kurkistus kulissien takaa on jo luonteva osa pientenkin yrittäjien arkea. Ja samaan aikaan kerätään valtavat määrät dataa. Tietokoneet suoltavat ja analysoivat tiedosta sopivia yhdistelmiä arvokkaiksi ja merkityksellisiksi ennusteiksi.

Kirjoittelen tätä juttua oman kodin työhuoneessa. Sekin on muuttanut elämäämme paljon. Kolmetoistavuotias pohtii koronakriisiä. Aivan kuin me joskus muistelemme hänelle lapsuuttamme ilman kännyköitä, hän voi sitten joskus muistella eläneensä aikaa ennen koronaa ja sitä, kuin hän selvisi maailmanlaajuisesta pandemiasta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä