Voimaksi viikolle Tahdotko tulla terveeksi?

(Joh. 5:1-15)

Katsoin juuri Pieni talo preerialla -televisiosarjasta jakson, jossa juhlittiin Yhdysvaltojen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Rankat veromätkyt saivat monet hetkeksi unohtamaan, kuinka hyvin asiat lopulta ovat – jopa suurten vastoinkäymisten keskellä. Kapinan partaalle ajautuneen kyläyhteisön jäsenten silmät avautuivat vasta sitten, kun koko tilansa menettänyt ulkomailta saapunut siirtolainen kertoi jumalanpalvelukseen kokoontuneelle väelle, mistä kaikesta hän oli uudessa kotimaassaan kiitollinen.

Suomessa elämme yhä suuren yltäkylläisyyden keskellä. Monet ovat tottuneet saamaan kaiken haluamansa. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Ja voi sitä porua, jos jotakin joutuu odottamaan – eikä saakaan kaikkea heti, kun mieli tekisi!

Evankeliumi- tekstissämme kerrotaan ihmisistä, jotka olivat tottuneet odottamaan. Betesdan altaan vesi ei kuohunut joka päivä. Halukkaita kylpijöitä tuohon ihmeitä tekevään veteen riitti. Koska vähiten sairaan oli helpointa ehtiä veteen ensimmäisenä – tarvittaessa hiukan kyynärpäitäkin käyttäen – kävi usein niin, että eniten tarvitsevat jäivät toistuvasti vaille apua. Eräskin mies oli yrittänyt ehtiä veteen ensimmäisenä jo 38 vuoden ajan – siinä kuitenkaan koskaan onnistumatta. Tähän tilanteeseen saapui paikalle Jeesus. Hän näki miehen hädän ja epätoivon ja paransi tämän.

Kiitollisuus on asenne, jonka oppii parhaiten niukkuudessa. Silloin on helppo nähdä, mitkä kaikki asiat sittenkin vielä ovat hyvin. Mitä paremmin asiat ovat, sitä pienemmistä vastoinkäymisistä tyytymättömyys kumpuaa. Siksi Jeesuksen vastustajatkin murisivat siitä, että parantunut mies kantoi vuodettaan sapattina. Heillä oli varaa siivilöidä hyttysiä, koska heillä ei omasta mielestään ollut suurempia huolenaiheita.

”Se, joka on saanut anteeksi paljon, rakastaa paljon”, sanoi Jeesus. Syntien anteeksisaamisen kokemuksesta kumpuava kiitollisuus kantaa arjen haasteiden keskellä. Tahdotko sinäkin tulla terveeksi?

Kirjoittaja on Heinäveden kirkkoherra.

Mitä paremmin asiat ovat, sitä pienemmistä vastoinkäymisistä tyytymättömyys kumpuaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat