Viimein on Heinävesi eduskuntavaaleissa siinä vaalipiirissä, missä sen kuuluukin olla. Entinen Kaakkois-Suomen vaalipiiri oli heinäveteläisille niin huono, että jotkut saattoivat jättää äänestämättä, kun ehdokaslistalla komeili lähinnä uppo-outoja nimiä. Tarina kertoo, että ääniä meni myös väärille ihmisille, kun ehdokas ja numero valittiin naapurivaalipiirin listalta. Tiedä häntä, onko totta.
Joka tapauksessa Heinäveden äänestysprosentti ei ole erityisen hyvä ollut. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa uurnilla kävi 63,3 prosenttia äänioikeutetuista. Paljon sen enempää ei ääniä koottu Joroisissa, jossa äänestysprosentti nousi hippasen korkeammalle 63,8:aan.
Sittemmin molemmat kunnat vaihtoivat maakuntaa ja ovat nyt Savo-Karjalan vaalipiirissä. Heinäveteläiset ja joroislaiset voivat siis näyttää keväällä, että aiempien eduskuntavaalien laihahko äänestysinto johtui vain väärästä vaalipiiristä. Ainakin se oli yksi syy maakunnan vaihtoon molemmissa kunnissa.
Ehkä ilmaiset huikopalat ovat hetkeksi taatut.
Mielenkiintoista on nähdä, kuinka kova kisa savolaisilla ja pohjoiskarjalaisilla tulee heinäveteläisten äänistä. Voisi ainakin kuvitella, että makkaraa paistamaan Heinäveden torilla matkaa kansanedustaehdokkaita molemmista suunnista. Jos hyvin käy, ilmaiset huikopalat kauppareissulla ovat taatut viikonloppuisin pariksi kuukaudeksi.
Toki on yhtä kiinnostavaa nähdä, kuinka kisassa käy. Vieläkö tuntevat heinäveteläisen savolaiset läheisimmäksi vai onko pohjoiskarjala jo valloittanut sydämet? Jonkun sortin testi siitä on tämäkin.
Uutissuomalaisen tuoreen kyselyn mukaan (14.1.) suomalaiset toivovat, että valtiontalous ja verotus sekä sosiaali- ja terveydenhuolto nousevat kärkiteemoiksi eduskuntavaaleissa. Kansaa huoletta, miten valtion selviää Ukrainan sodan tuoman kriisin yli ja miten hankalaa elämää se ihmisille tietää. Valitettavan monessa kodissa rahat riittävät vielä huonommin kaikkeen pakolliseen kuin ennen.
Luotto ei selvästikään riitä siihen, että uuden hyvinvointialueet kykenevät ratkaisemaan sosiaali- ja terveyspalvelujen ongelmat – ja rahat ovat sitä paitsi yhä valtion kukkarossa. Päällimmäisenä huolena Heinävedellä ja monessa muussa pienessä kunnassa on, millaisina lähipalvelut säilyvät tulevaisuudessa.
Kannattaa laittaa makkarakojulla ehdokkaita tiukoille. Aiheet eivät kesken lopu.