Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maarika Kasonen Tulevaisuuden suunnittelua varjostaa huoli eurojen riittävyydestä kunnassa ja hyvinvointialueella

Auringon paistaessa työhuoneen ikkunasta on ihana todeta, että kesä ei pääty koulujen alkuun vaan jatkuu mukavasti vielä elokuussakin. Lomakauden jälkeen on hyvä hieman kerrata mitä kuntakentässä on tapahtumassa meillä Heinävedellä.

Kermanrannan kehittäminen on edennyt kesän aikana hankintojen kilpailuttamisella ja pian on aika lähteä konkreettisesti myös uutta rakentamaan. Vesistömatkailun kehittäminen osana Kermanrannan kehittämistä etenee kylien tukitarpeita kartoittaen kyläkierroksilla liittyen matkailupalvelujen, kuten kylätapahtumien tai yritystoiminnan kehittämiseen. Projektipäällikkö Virpi viestii ahkerasti ja ottakaa seurantaan hankesivut heinissatama.fi

Kuntakenttää myllertää isosti hyvinvointialueille siirtyminen vuoden 2023 alussa. Heinävedelläkin siirtymisellä on isoja taloudellisia vaikutuksia. Puhutaan kunnille tulevista alijäämien kattamisesta ja palkkaharmonisoinnin kustannuksista.

Tulevaisuuden suunnittelua varjostaa huoli eurojen riittävyydestä kunnassa, mutta myös hyvinvointialueella. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen on jatkossa hyvinvointialueen tehtävä, ja kunnat eivät enää ole hyvinvointialueen omistajia.

Aluevaltuutetuilla on iso rooli päätöksenteossa.

Heinävedellä hyvinvointialueelle siirtyy myös eläinlääkintä ja ympäristöterveydenhuolto sekä kuntouttava työtoiminta.

Heinäveden kunnanvaltuusto on myös tehnyt päätöksen ruoka- ja puhtauspalveluiden siirtymisestä Polkka Oy:öön. Yhtiö tuottaa palveluita jatkossa kaikille sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaille maakunnassa ja meillä myös kaikki kunnan ruoka- ja puhtauspalvelut.

Muutokset ovat isoja ja henkilöstöä siirtyy merkittävästi kunnan organisaatiosta yhtiöön. On todettava, että yhtäaikaista muutosta on paljon ja varmasti osalla on vaikutusta asiakas- ja palvelutuotantorajapinnassa. Uuden tekeminen vie aina oman aikansa.

Maakunnan vaihtamisen myötä tulleet muutokset konkretisoituvat myös maaseututoimessa, sillä vuoden alussa aloittaa Heinävedellä Pohjois-Karjalan maaseututoimi ja Joensuun seudun Leader-toiminta.

Tiedottaminen onkin uuden tekemisessä ensiarvoisessa asemassa. Tarvitaan vuoropuhelua, avoimuutta ja yhteistyön näkyvämmäksi tekemistä. Loppuvuoden aikana erilaisia tilaisuuksia, joissa kerrotaan kaikista näistä monista muutoksista, järjestää useampi toimija.

Toivonkin, että kuntalaiset osallistuvat tilaisuuksiin ja kysyvät rohkeasti itseä askarruttavista asioista.

Muistutuksena vielä, että kunnassa me esimiesten sekä päättäjien kanssa rakennamme seuraavan vuoden talousarviota rohkeasti kuntaa kehittäen, vaikka talouden reunaehtoja onkin. Kuntastrategiassa on tunnistettu kunnan vahvuuksia kuten vapaa-ajan asukkaat sekä luontoon ja kulttuuriin pohjautuva matkailu- ja virkistysympäristö ja näitä hyödyntäen on rakennettava tulevien vuosien toimintaa. Pienellä organisaatiolla resursseja on osattava kohdentaa oikeisiin asioihin ja uskon että yhdessä näin teemmekin.

Kirjoittaja on Heinäveden kunnanjohtaja.