Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide Risto Kanerva ja Timo Auvinen | Lääkesäästöt voidaan toteuttaa apteekkeja vaarantamatta

Hallitus aikoo toteuttaa poikkeuksellisen suuret lääkesäästöt, joilla rahoitetaan ensi vuonna tiukentuvaa hoitajamitoitusta. Sosiaali- ja terveysministeriön esittämällä tavalla toteutettuna apteekkeihin kohdistuvat yli 60 miljoonan euron säästöt vaarantaisivat apteekkien palvelutason ja lähipalveluverkoston.

Hoitajamitoituksen rahoittamiseen tarvittavat lääkesäästöt voidaan toteuttaa myös apteekkipalveluita vaarantamatta.

Jos apteekkeihin kohdistuva leikkaus toteutettaisiin ministeriön esittämällä tavalla, noin 50:ssä apteekissa apteekkarille ei jäisi nykyisellä henkilöstörakenteella euroakaan palkkaa eikä voittoa. Noin joka neljännessä apteekissa tulos jäisi niin pieneksi, että pankkien lainarahoitus yrityskauppaan olisi epävarmaa ja kannuste ryhtyä apteekkariksi poistuisi. Pohjois-Savon hyvinvointialueen apteekeista tällaisia olisi joka kolmas ja Etelä-Savon hyvinvointialueella joka neljäs.

Apteekin kuluista keskimäärin liki 60 prosenttia on henkilöstökuluja, johon sopeutustoimet väistämättä kohdistuisivat. Apteekkari työllistää nyt keskimäärin kymmenen työntekijää. Arvioitu vähennystarve olisi yhdestä kolmeen työntekijää.

Olisi vastuutonta hallitukselta heikentää apteekkipalveluita tilanteessa, jossa terveyskeskukset ja päivystykset ovat jo valmiiksi ruuhkautuneet ja osin myös kriisiytyneet. Terveydenhuollon ruuhkat näkyvät jo nyt lisääntyneenä neuvonnan tarpeena apteekeissa.

Alueellisesti yhdenvertainen terveyspalvelujärjestelmä on poliittinen arvovalinta.

puheenjohtaja

Suomen Apteekkariliitto

puheenjohtaja

Savon apteekkariyhdistys