Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veijo Honkonen Helle vie luonnostaan rantasaunaan ja grillaamaan

Talvi on tulossa, vaikka tällä hetkellä se ei kaikkien mielessä päällimmäisenä olekaan. Nyt onkin ollut hyvä sää ajaa kuivia polttopuita varastoon. Tosin tuo hyvyys on hieman riippuvainen katselukulmasta. Jos malttaa nousta ylös auringon kanssa yhtä aikaa, niin pari tuntia on ihan siedettävää aikaa ruumiilliseen työhön. Sen jälkeen lämpötila nousee jo niin korkealle, että työteho laskee.

Juhannukselta alkanut porotus on poikkeuksellisen tehokasta.

Fyysikkona tulee mietittyä noita energia-asioita normaalia enemmän. Kun puhutaan fossiilisista polttoaineista luopumisesta, niin tällaiset helteet osoittavat hyvin, että aurinkoenergian parempi hyödyntäminen olisi oiva vaihtoehto. Aurinko tarjoaa meille puhdasta energiaa enemmän kuin tarpeeksi, jos vain pystymme käyttämään tarpeisiimme.

Esimerkiksi meillä täällä Suomessa nämä pitkät ja kuumat päivät eivät ole keskitalvella vastuksina. Silloin me kuitenkin tarvitsisimme sitä energiaa muun muassa lämmitykseen ja valaistukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että energiateollisuuden pitää kehittää uusia energian varastointi- ja tuotantotapoja, jos alamme hyödyntää enemmän aurinkoenergiaa.

Tällä hetkellä mielen päällä on kuitenkin, kuinka selvitä mahdollisimman helpolla helteen keskellä. Vanhassa puutalossa asumisessa on se hyvä puoli, että rakenne tasaa luonnostaan pahimpia lämpötilan vaihteluja.

Kun malttaa pitää sälekaihtimet alhaalla ja heijastaa suurimman osan tulevasta auringon säteilystä pois päin huoneesta eli pitää säleikön kuperan puolen ulospäin, niin sisällä on siedettävän lämmintä pitkälle iltapäivään saakka. Sitten myöhään illalla lämpötilan laskettua kaikki tuuletusikkunat auki ja aamulla toinen kunnon tuuletus aamuviileällä, niin huoneen sisälämpötilan saa laskettua siedettäväksi. Jos lämpötila vielä nykyisestään uhkaa kohta, niin sitten pitää ottaa fysiikan opit käyttöön.

Tuuletin lattialle ja sen eteen kuivaustelineeseen pyyhe tai pöytäliina, jonka reunat ovat vesisangossa. Kun ilmavirta kulkee kostean kankaan vierestä, niin veden haihtuminen sitoo siitä energiaa eli pudottaa ilmavirran lämpötilaa. Tällä tempulla saa lämpötilaa laskettua kotikonstilla muutaman asteen, mikä voi olla tarpeen oikein tukalissa oloissa.

Koska käytämme energiaa erilaisiin toimintoihimme ja kaikki energia muuttuu jossain vaiheessa lämmöksi, niin yksi ratkaisu selviämiseen on energian käytön minimointi varsinaisessa asunnossa. Jos on mahdollista, käytetään peseytymiseen rantasaunaa ja syödään ulkona grillattua ruokaa tai nautitaan kylmiä aterioita. Näin vältymme omatoimisesti kohottamasta asuntomme lämpötilaa.

Mutta kuten sanottu – talvi on tulossa, joten nyt nautitaan mahdollisuuksien mukaan tästä piinaavasta porotuksesta!