Voimaksi viikolle nunna Nektaria Uusien kellojen soittoa kuunnellessa, mieleen nousee muistikuvia soitoista eri tilanteissa

Kymmentä vaille kuusi tavallisina arkipäivinä kirkonkellot kutsuvat aamupalvelukseen. Luostarisisaret ovat heränneet kahtakymmentä yli viiden ja kiiruhtavat kirkkoon hyvissä ajoin ennen kellojen soittoa.

Noin vuosi sitten saimme lahjoituksena uudet kellot kirkkoomme. Kelloja on kuusi ja ne on valettu juuri meidän kirkkoamme varten. Aikaisemmat kellot olivat kokoelma erilaisia.

Niitä oli seitsemän; yksi kartanon vellikello, toinen Vanhan Valamon kello jne. mikä mistäkin. Olimme niiden sointiin tottuneet, eikä meitä häirinnyt, vaikka isossa kellossa oli halkeama ja se vähän särähti.

Miten soitetaan juhlasoitto Helluntaina, entä miten hautajaissoitto vainajaa saateltaessa?

Uusien kellojen soittoa kuunnellessa, mieleen nousee muistikuvia soitoista eri tilanteissa. Miten soitetaan juhlasoitto Helluntaina, entä miten hautajaissoitto vainajaa saateltaessa? Miten menneinä vuosisatoina monet tärkeät asiat on ilmoitettu kansalaisille kirkonkellojen soitolla jne.

Näin alkukesän aamuna, kun luonto vielä hehkuu heleää vehreyttään, kuulostaa ilmoille kajahtava kellojen soitto erityisen puhtaalta ja ehjältä.

Aamuisen ilmoitussoiton jälkeen sisään kirkkoon saapuu vielä jokunen rukoilija, sytyttää tuohuksensa ja hiljentyy. Hetken kuluttua pappi astuu solealle ja aloittaa palveluksen: ”Kiitetty olkoon Jumalamme alati nyt aina ja iankaikkisesti.”

Lintulan luostarin temppelijuhlaa vietettiin Helluntaina ja vuosi sitten juuri silloin siunattiin käyttöön uudet kellot. Kellojen siunaamistoimituksen rukouksessa pyydettiin, että kellojen soitto kuuluisi kauas ja saisi kaikki, jotka soiton kuulevat, ylistämään Jumalaa.

Näin rukoillen ajattelemme, että uusien kellojen soitto osaltaan toimii Jumalan siunauksen välittäjänä myös lähistöllä asuville ja luostarissa vieraileville.

Lue lisää aiheesta