Nimellä Anna Vauhkonen On tehtävä rohkeita ratkaisuja, jotta saamme pidettyä kuntamme elinvoimaisena

Muutama viikko sitten Heinäveden Lehti uutisoi valtuuston kokouksen yhteydessä käydyn talouden ja tulevaisuuden rahoituksen arvioita käsittäneestä infosta. Rehellisesti on myönnettävä, että kuntamme tulevaisuus ei näytä ruusuiselta, vaan edessä on tiukat ajat.

Elämme todella haasteellisia aikoja, sillä Siun soten kattamattomat alijäämät lankeavat maksuun tämän vuoden lopussa. Mikäli pahimmat arviot tulevista ylityksistä, harmonisoinneista ja muista kuluista Siun soten osalta toteutuvat, on lisälaskua tulossa Heinäveden kunnalle noin neljän miljoonan euron edestä vuosittaisten kulujen päälle. Samaan aikaan on tulopuolelta valtionosuudet tippumassa noin 90 prosenttia, kun sotepalvelut ovat siirtymässä hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta.

Jokainen omaa talouttaan pyörittävä kuntalainen varmasti ymmärtää tämän ongelman, jonka edessä viranhaltijat ja luottamushenkilöt tällä hetkellä ovat. Kun tuloja ei ole, on elettävä nuukasti, on keksittävä uusia tulonlähteitä ja ihan kaikkeen ei ole varaa. On tehtävä rohkeita ratkaisuja, jotta saamme pidettyä kuntamme elinvoimaisena.

Kuntaa on nyt kehitettävä yhdessä ja luotava uskoa vaikeiden aikojen yli. Nyt ei ole luovuttamisen aika.

Sataman kehittämishanke on yksi hyvä esimerkki, jossa rahoitus on tulossa kunnan ulkopuolelta. Onhan tähän hankkeeseen tulossa kunnan oma osuus, mutta kunnan omalla osuudella kokonaiskustannuksesta ei voitaisi suunnitella saatika rakentaa uutta infraa.

Rahoitus hankkeelle on jo myönnetty, projektipäällikkö valittu ja hän on ehtinyt lyhyessä ajassa laatia havainnekuvaa, luoda hankkeelle omat sivut ja laittaa pyörät pyörimään.

Kuntalaisinfoa on suunnitteilla ja yhteinen satamakävely projektipäälikkö Virpin ja kunnanhallituksen sekä -valtuuston jäsenten kanssa on tulossa.

Ammattimaista toimintaa on ilo seurata. Kaikki tämä pohjaa kunnan strategiassa mainittuun luontomatkailun kehittämiseen.

Jokainen kuntalainen voi olla varma siitä, että kuntamme viranhaltijat ja kunnanvaltuutetut tulevat tekemään parhaansa, että kuntamme selviää tulevista haastavista ajoista.

Toivonkin, että vaikka jokainen kuntalaisaloite ja hieno idea, jota valtuutetuille tai viranhaltijoille tuodaan kuntalaisten toimesta ei menisi heti läpi, niin aloitteita ja yhteydenottaja tehtäisiin siitä huolimatta. Monesti olen todennut, että kaikki työ ei näy ulospäin tai sosiaalisen median kanavilla. Työtä tehdään ja kuntalaisten ideoita ja ehdotuksia pohditaan viraston seinien sisällä monelta kannalta.

Teemme parhaamme, että kaikista haasteista huolimatta rakas kuntamme olisi hyvä paikka elää, tehdä työtä ja asua ikään katsomatta.

Tuleva kesä on täynnä harrastus-, elämys- ja kulttuuritapahtumia. Osallistutaan niihin ja käytetään kuntamme lukuisien yrittäjien hyviä ja monipuolisia palveluita.

Meidän kunnassa osataan ja voimme olla ylpeitä pienestä sisukkaasti kunnastamme. Toisiimme luottaen, toisiamme kannustaen ja tukien.

Kaikille kuntalaisille aurinkoista, aktiivista ja nautinnollista kesää!

Kirjoittaja on Heinäveden kunnanhallituksen puheenjohtaja (kesk.).