Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maarika Kasonen Hyvää kesää Heinävedellä! – On erittäin ihanaa, että kausiasukkaat tulevat heille tärkeille kesäpaikoille

Heinävesi on yksi tärkeä vapaa-ajan asumisen paikkakunta ja kesällä väkimäärä kuntakuvassa merkittävästi kasvaa. On erittäin ihanaa, että kausiasukkaat tulevat heille tärkeille kesäpaikoille. Ja miksipä ei tultaisi – monelle mökkeily on se kesän ykkösjuttu.

Maa- ja metsätalousministeriön 2021 mökkibarometrin mukaan olemme mökkikansaa. Vietämme keskimäärin mökillä 103 vuorokautta vuodessa. Vuorokausimäärä on kasvanut selkeästi edellisestä vuonna 2016 tehdystä tutkimuksesta.

Mökeillä tehdään yhä enemmän myös etätöitä. Monipaikkaisuus on tullut terminä yhä useampaan yhteyteen, kun puhutaan vapaa-ajan asumisesta. Mökkien varustetaso on selkeästi noussut ja mahdollisuus viettää lomapaikalla yhä pidempiä ajanjaksoja on helpottunut.

Ilmiönä on puhuttu paljon, että vapaa-ajan asumisen suosio olisi laskussa, mutta tutkimus osoittaa toimisin. Pandemian aikana mökkien suosio on merkittävästi kasvanut.

Heinäveden upeissa maisemissa mökkeily tai vaikkapa vierailu on mitä parhainta. Heinäveden luonto tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia.

Mökkien varustetaso on selkeästi noussut ja mahdollisuus viettää lomapaikalla yhä pidempiä ajanjaksoja on helpottunut.

Heinäveden vesireitillä kulkee risteilyjä ja muuta vesiliikennettä. Kanavat ovat aivan upeita retkikohteita. Kalastaminen on mahdollista useilla koskilla ja järvillä. Heinävedellä tutkitusti on järvien pintavesien ekologinen tila erittäin hyvä ja sen haluamme olevan myös näin jatkossakin.

Olemme nostaneet kuntastrategiaan kärkihankkeiksi ympäristötietoisuuden lisäämisen ja luonto- ja vesistömatkailun kehittämisen.

Kunnan keskellä oleva Kermajärvi on valtakunnallisesti merkittävä maiseman- ja luonnonsuojelualue. Tätä emme muista aina nostaa esille. Luonnonsuojelualueilla turvataan lajiston ja luontotyyppien monimuotoisuutta sen lisäksi siellä huolehditaan kansallismaiseman, kulttuuriperinnön ja virkistys- ja retkeilyalueiden säilymisestä.

Kermajärvi kuuluu rantojensuojeluohjelmaan ja erityissuojelua vaativiin vesistöihin. Kermajärvelle ovat tyypillisiä pitkät, kapeat lahdet ja niemet. Rannat ovat lähes pelkästään karuja kallio- ja kivikkorantoja. Useiden saarien rannoilla on komeita louhikoita.

Suojelualue koostuu lähes luonnontilaisesta järvialueesta saarineen. Vesi on laadultaan lähellä luonnontilaista. Kalataloudelliselta arvoltaan järvi on huomattava.

Kohteeseen kuuluu lisäksi Kermankoski, joka on suojeltu koskiensuojelulailla. Kermankoskessa tavataan kahta Suomessa uhanalaista kalalajia, järvilohta ja järvitaimenta. Kermankoski on maisemallisesti merkittävä vesistöluonnon ja maisemansuojelukohde.

Kermajärven sokkeloiset saaristot ja upeat järvenselät mahdollistavat monipuolisen retkeilyn. Kermajärvi on rauhaisa vesiretkeilykohde keskellä kaunista kansallismaisemaamme.

Nautitaan siis upeasta mahdollisuudesta elää, mökkeillä, vierailla ja retkeillä Kermajärvellä. Muistetaan kuitenkin myös se, että olemme vastuullisia ja pidämme hyvää huolta luonnosta siellä liikkuessamme.

Hyvää kesää Heinävedellä!

Kirjoittaja on Heinäveden kunnanjohtaja.