Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Maatilojen rahoitus on turvattava kriisiajan ylitse

Itä- ja Keski-Suomen MTK-liittojen elinkeino- ja yrittäjyysvaliokunta vaatii valtiolta järeämpiä toimia maatilojen vakuuskysymysten ratkaisuun. Vakautuslainojen suuruus on tuplattava ja niiden hakemiselle tarvitaan jatkoaikaa vähintään ensi syksyyn asti, kunnes tiedetään satokauden tulos ja kustannusten ja tuottajahintojen toteuma.

Tärkein asia maatilojen ja pankkien rahoitustilanteen kannalta on tuottajahintojen korotus vastaamaan tuotantokustannuksia. Ilman tämän yhtälön toteutumista molemmat osapuolet ovat kestämättömässä tilanteessa niin vakautuslainojen, tuotantopanosten hankinnan kuin investointien rahoituksen suhteen. Elintarviketeollisuus ja kauppa ratkaisevat hintaneuvotteluissaan kotimaisen huoltovarmuuden ja ruokaketjun tulevaisuuden.

Neuvotteluissa päätetään samalla, halutaanko tietoisesti siirtyä käyttämään entistä enemmän tuontiruokaa, vaikka se tällä hetkellä on huomattavasti kotimaista kalliimpaa! Päätöksiä tarvitaan nopeasti, koska tilojen alasajo on jo alkanut ja kesäkuussa ollaan jo myöhässä.

Järvi-Suomen alue tarvitsee valtiolta ratkaisuja myös maatalouden rakennusinvestointien rahoitukseen ja vakuuskysymyksen ratkaisuun. Alue tarvitsee korotetun investointituen ja valtion kohtuu hintaisen takausjärjestelmän. Nykyisillä alueen maatalouden vakuuksilla pankit eivät pysty kantamaan isojen investointien riskiä. Seurauksena on maataloustuotannon edelleen kiihtyvä siirtymä idästä länteen.

Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa huoltovarmuus ja maanpuolustus vaativat osaltaan ruokaketjun riskien hajauttamista myös alkutuotannon ja jalostuksen osalta. Hajautettu tuotanto on myös osa ympäristön ja ilmaston kannalta kokonaiskestävää ruuan tuotantoa pitkien välimatkojen maassa.

Vetoamme myös kuntiin ja aluevaltuustoihin kotimaisten elintarvikkeiden käytön lisäämiseksi julkisen sektorin hankinnoissa. Ainoastaan taloudellisesti kannattava alkutuotanto voi turvata kotimaisen ruokaketjun toimivuuden kaikissa tilanteissa.

Ammattidiesel ratkaisu valtiolta tarvitaan nopeasti myös maataloutta koskien.

Ammattidiesel ratkaisu valtiolta tarvitaan nopeasti myös maataloutta koskien, koska polttoaineiden hinnat nykyisellä tasolla eivät mahdollista niiden hankintaa kevättöihin ja rehunkorjuuseen.

Itä- ja Keski-Suomen elinkeino- ja yrittäjävaliokunta