Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimaksi viikolle: | Elämän vesi

Hiljattain olemme ortodoksisessa kirkossa viettäneet teofanian juhlaa, jolloin kahteen kertaan peräkkäisinä päivinä toimitetaan vedenpyhityksen toimitus. Muistelemme sitä, miten kaikkeuden Luoja itse tuli ihmiseksi, ja miten hän laskeutui Jordanin vesiin ja pyhitti tällä tavoin vedet. Pyhää Henkeä avuksi huutaen, rukouksia lausuen ja ristiä veteen upottaen mekin toimitamme tämän tapahtuman muistoksi vedenpyhityksen toimitusta.

Pyhitetyn veden kautta ihminen voi tulla osalliseksi Jumalan pyhittävästä siunauksesta. Kun ihminen tulee osalliseksi Jumalan pyhyydestä ruumiinsa kautta, vaikkapa juodessaan pyhitettyä vettä tai käydessään jossain pyhässä paikassa, hän ruumiinsa kautta auttaa myös sieluaan pyhittymään. Ja kun hänen sielunsa suuntaa katseensa kohti Luojaansa rukouksessa, hän sielunsa kautta auttaa myös ruumistaan pyhittymään.

Ihmisen keho on suurimmaksi osaksi vettä, koko kehosta 60 % ja verestä jopa 95 %. Jonkin aikaa ihminen voi tulla toimeen ilman ruokaa, mutta ilman vettä ihmisen elämä sammuu pian. Vesi on elämän ylläpitäjä ja siksi se sopiikin hyvin aineelliseksi pyhityksen välittäjäksi.

Samalla kun toimitamme vedenpyhityksen toimituksia omaksi pyhitykseksemme, se myös muistuttaa puhtaan veden tärkeydestä. Jumala on elämän lähde ja elämä sanan varsinaisessa merkityksessä. Jotta luotu elämä voisi jatkua, sille on oltava puhdasta vettä.

Luonnossa virtaavan puhtaan veden suojeleminen on Jumalan luoman elämän varjelemista. Suojelemalla veden puhtautta osoitamme samalla kunnioitusta myös Jumalalle kaiken elämän lähteelle. Jumala on kaiken Luoja ja kaiken olemassaolevan lähde. Myös veden, ja kaiken muun luonnossa olemassa olevan, kivien ja puiden, olemassaolo virtaa ainoan itsessään olemassaolevan, kaiken elämän lähteestä, kaikkeuden Luojasta. Kun halkaisemme kiven, sielläkin Hän on, kun halkaisemme puun, sielläkin Hän on.

Vaikka Jumala on läsnä kaikessa luodussa, ihminen on ainoa luotu, joka on luotu Jumalan kuvaksi. Ihmisen tehtävänä on toimia Jumalan asiainhoitajana koko luomakunnassa. Ihmisen kautta koko luomakuntaan välittyy Jumalan voima, tai jää välittymättä. Jumalan kuvaksi luotu ihminen on asetettu paljon vartijaksi. Muun luomakunnan hyvinvointi riippuu ihmisestä. Ihmisen tehtävänä on kasvaa kohti Jumalaa ja tulla osalliseksi Jumalan pyhyydestä sekä sielultaan että ruumiiltaan. Jos ihminen pyhittyy, silloin puhdistuvat myös vedet, ja jos ihminen pyhittyy silloin laulavat linnut, ja koivut viheriöivät.

Kirjoittaja Uuden Valamon luostarin johtaja.

Puhtaan veden suojeleminen on Jumalan luoman elämän varjelemista.