Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Sari Turunen Mitä toivot että jää

Futuristi Perttu Pölönen ennusti, että agraariyhteiskunnan jälkeisten teollisuus- ja informaatiovallankumousten kautta, maailmassa on seuraavana vuorossa inhimillinen vallankumous. Sen myötä maanviljelijöiden, tehdastyöntekijöiden ja atk-asiantuntijoiden sijaan, tulevaisuus on luovien ongelmanratkaisijoiden.

Työurat eivät tule kestämään enää koko ihmisikää, vaan kouluttautumista tapahtuu läpi koko elämän. Vanhemmat eivät enää neuvo lapsiaan, vaan lapset vanhempiaan.

Kovaa valuuttaa tulevat tämän Piilaaksoonkin nuorena kutsutun neron mukaan olemaan muun muassa pienet paikkakunnat, henkilökohtainen palvelu, katsekontakti.

Mielestäni nyt, kun massakäyttäytymistä pyritään rajoittamaan jopa lakien tai vähintään suositusten avulla, ei ruuhkattomuus ole pelkästään in, vaan myös elinehto. Matkailun ammattilaiset ovat viimeksi kuullun Business Finlandin tutkimuksen mukaan tulleet samansuuntaisiin tuloksiin.

Potentiaaliset matkailijat etsivät puhtautta ja aitoutta. Ennustuksen kaltaista tulevaisuutta kaipaavien turistien asiakasprofiili on myös muuttunut. Pölösen totuutta etsivät entistä nuoremmat, joiden kautta myös tieto kokemuksista leviää reaaliajassa ja laajalle. He vaeltavat individuaalisti, seikkaillen, vastuullisuutta arvostaen.

Pitkät lennot ja kerskakulutuskulttuuri ovat vaihtuneet ekologiseen matkantekoon kotimaassa, luontoa arvostaen.

Heinävedellä on Pölösen ja Business Finlandin maalailemat vetovoimatekijät olemassa; Kolovesi, luostarit, puhtaat ja erikoiset vesistöreitit, hyvä henkilökohtainen palvelu. Tarvetta lienee vielä ideoiden ja tuotteiden jalostamisesta, niiden esille tuomisesta sekä laajasta yhteistyöstä näiden tiimoilta.

Kyse ei mielestäni ole enää siitä, ettemmekö siis tietäisi mitä maailmalla halutaan, vaan siitä, haluammeko maailman tietävän, että se on täällä.

Joka tapauksessa vielä enemmän töitä on tiedossa, mikäli haluamme pysyä vain paikoillaan, koska muutos on jatkossa ainoa, joka tulee olemaan pysyvä asia elämässämme. Inhimillistä on myös se, että muutoksiin sopeutuminen vie joillakin aikaa. Puolustusreaktiona energia kanavoidaan vastustamiseen eikä sopeutumiseen. Aikamme tarvitsisi ihmisiä, jotka pystyisivät katsomaan yli sen mitä näemme.

Ei tarvitse olla tulevaisuudentutkija nähdäkseen, että vallankumous on jo pitkällä. Arvoon arvaamattomaan ovat pelkästään koronan myötä nousseet arvot turvallisuus, läheisyys ja ihmisyys. Inhimilliset tarpeet ovat yhtäkkiä korostuneesti läsnä. Tämän päivän elämän eliksiiriä, inhimillisyyttä, sisällään kantavia ihmisiä kiskotaan nyt suuntaan ja toiseen vastaamaan sellaiseen hätään, johon informaatioyhteiskunnan loogisesti päättelevän järki-ihmisen näppäryys ei riittänyt.

Omaan napaansa tuijotteleva ymmärtävää vihdoin sanan laatuaika. Näin käy vasta silloin, kun jokainen päivä ja jokainen hetki voivat muuttaa elämämme tai ovat sen jo tehneet.

Juha Tapion laulun sanoin, ensin on mietittävä ”Mitä toivot, että jää, kun pihan poikki kuljet ja jäljet häviää” Sen jälkeen, voi kääriä hihat.