Nimellä Sari Ristamäki Ikävää kehitystä on vaikeaa pysäyttää, kun digipalvelut kehittyvät hurjaa kyytiä

OP Suur-Savon päätös lakkauttaa kaikki maaseutukuntien konttorit on raju. Konttoripalvelut keskitetään Mikkeliin, Pieksämäelle ja Savonlinnaan. Mennä saavat niin Haukivuoren, Hirvensalmen, Juvan, Mäntyharjun, Puumalan, Sulkavan konttorit kuin Heinävedenkin konttori.

Kerta rytinä on parempi kuin ikuinen kitinä, sanoo vanha sananlasku ja tätä viisautta pankki tuntuu noudattaneen päätöksessään. Rankkaa kritiikkiä satelee asiakaskunnalta. Heinäveteläiset kokevat oikeutetusti, että taannoisen pankkifuusion aikaan annetut lupaukset on rikottu ikävimmällä mahdollisella tavalla. Ainakin Juvan ja Puumalan kunnanhallitukset ovat jo ennättäneet protestoida päätöstä vastaan.

OP Suur-Savon ratkaisu on sitä samaa, mitä suuret pankit ovat tarjoilleet pienille ja vähän suuremmille paikkakunnille jo vuosia. Esimerkiksi Varkauden kokoisessa kaupungissa pitää oviaan auki enää Pohjois-Savon Osuuspankki ja sekin vain kahtena päivänä viikossa. Danske Bank sulki konttorinsa kokonaan ja Nordea lopetti kassapalvelut.

Syyt ovat samat, mitä myös heinäveteläisille nyt kerrotaan: konttoriasioinnin määrä ja tarve ovat vähentyneet tuntuvasti, kun ihmiset oppineet hoitamaan asioitaan verkossa.

Eivät pankkiirit valehtele, vaikka kyyti on kylmää heille, jotka arvostavat henkilökohtaista palvelua ja vielä enemmän heille, jotka eivät pysty ottamaan digipalveluja käyttöön syystä tai toisesta.

Sama kehitys on vienyt maaseutukunnista Kelan, verottajan ja poliisin ja monet muut palvelut. Laajan toimistoverkon ylläpitäminen on hyvin kallista, kun vaihtoehtona on asiakkaiden palvelu verkossa tai puhelimitse. Kehitystä on vaikeaa pysäyttää, kun digipalvelut kehittyvät hurjaa kyytiä aina vain helpommiksi ja monipuolisemmiksi käyttää.

Pankkifuusioille käänsivät aikoinaan selkänsä joroislaiset, kiivaiden ja katkerien taistelujen jälkeen. Joroisten Osuuspankki liittyi Paikallisosuuspankkiryhmään ja muuttui koivunlehtipankiksi. Kun koivulehtipankit alkoivat puuhata fuusiota, joroislaiset vaihtoivat Oma Säästöpankkiin.

Liiketoiminnan luovutuksessa saatuja noin 25 miljoonaa euroa hallinnoi Joroisten Oma Osuuskunta, joka on kyennyt kasvattamaan varoja tuntuvasti onnistuneilla osakesijoituksilla. Vuosittain osuuskunta jakaa avustuksia yleishyödylliseen toimintaan Joroisissa. Syntynyt on esimerkiksi iso leikkipuisto keskelle kirkonkylää.

Oma Säästöpankki ui vastavirtaan. Pankin ovet ovat yhä avoinna asiakkaille joka päivä.

Tiedän, että oma pankki on vahvasti myös tunneasia. Pankkia ei niin vain vaihdeta, vaikka menisi konttoritkin alta.

Äitini oli pankkivirkailija, joka ennätti palvella asiakkaita Yhdyspankissa, SYP:ssä, Meritassa ja Nordeassa ennen kuin jäi vapaaehtoisesti eläkeputkeen, kun työntekijöitä piti jälleen kerran vähentää. Äidilläni oli työkaveri, Marjatta, jonka kanssa minä ja mieheni neuvottelimme ensimmäisen asuntolainamme, muutamat autolainat ja kulutusluotot vielä päälle. Palvelu oli aina henkilökohtaista, joustavaa, ystävällistä ja mutkatonta.

Marjattaa tuli ikävä, kun jokin aika sitten otimme pienen remonttilainan. Kovin totisena ja erityisen etäisenä inarilainen pankkineuvojamme tykitti lakisääteisiä kysymyksiään verkkoneuvottelussa. Myönnettävä silti on, että hoitui asia niinkin.