Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Sari Turunen Kesäasukkaan tehtäviin kuuluu ehdottomasti myös kannattaa paikkakunnan yrityksiä ja osallistua sen tapahtumiin

Hämmennys siitä, kuinka Heinävedelle saapuvat kesäasukkaat, vuosi toisensa jälkeen, ihastuneena huokailevat paikkakunnalle tullessaan, on muuttunut syväksi ymmärrykseksi. Jo yksi talvi kaupungissa lahjoitti omallekin nenälleni keikkumaan kivat kesäasukaslinssit. Niiden läpi katsellessa elämänmeno Heinävedellä tuntuu letkeältä, pikku puutteet vain tänne kuuluvilta, palvelu parhaalta mahdolliselta, järvet sinistäkin sinisemmiltä. Ja sitähän ne kaikki ovatkin.

Elo on ihanaa, paikkakunnan tapahtumatarjonnasta ja kauniista maisemista nauttimista. Kesäasukkaan tehtäviin kuuluu kuitenkin ehdottomasti myös kannattaa paikkakunnan yrityksiä ja osallistua sen tapahtumiin. Niinpä omakin kesäni kului näissä tärkeissä tehtävissä.

Rautakauppa, kenkäkauppa, lounas. Bensatankki, kampaamo, ruokakauppa, kirppis. Pankki, hieroja, tori, kunnanvirasto. Kermankosken lava. Ja lähes sama, muutaman päivän päästä uudelleen.

Kirkonkylän kivijalkamyymälässä arvataan jo mitä tarvitsen. Autonkaan ikkunassa ei odota parkkisakko, vaan pyyhkijänsulan alle sujautettu päivänkakkara.

Aurinko hellii Kerman kanavalla. Salakkaparvi pomppaa vedestä suuren ahvenen lähestyessä, ryöpsäyttäen ilmaan luonnon oman suihkulähteen. Kermajärven sininen syli on lämmintä kuin linnunmaito.

Turistit ajavat pyörillä laiturille lauttasaunan vierelle ja kysyvät olisiko tässä kahvia myytävänä. Ei ole, mutta ilmaiseksi voidaan kyllä keittää. Hyvältä maistuu ja tutuiksi tullaan.

Kermajärven sininen syli on lämmintä kuin linnunmaito.

Väyläviraston pikku painovirhe kanavan opastetaulussa huvittaa. Loppukesästä jo nauraen huudahdan vain äkkiä EI, kun joku aikoo vetää oranssista narusta sinisen sijaan, ja avata maantiesillankin pikku veneelleen.

Kermankosken lavan tapahtumiin saapuu saman verran väkeä kuin normaalivuonna, onhan hyvää kelloa, tuplamäärin, kauas ja kovaa kuulutettu. Toiveenani neljän kesän ajan ollut tanssitilan laajentaminen discon puolelle alkaa olla ajankohtaista.

Porilainen pariskunta saapuu kerran, ihastuu, jää houkuttelun jälkeen lähialueille viikoksi päästäkseen seuraaviinkin tansseihin. Lämmitän reissaajille tultuaan saunan, ovat sen ansainneet. Saapuvat kuukauden kuluttua kolmannenkin kerran. Kertovat löytäneensä kotilavan.

Pohjois-Heinäveden kesäasukkaat ja Kuopiosta veneillä saapuneet harmittelevat, kun joutuvat joka kerta lähtemään tansseista jo klo 23 ehtiäkseen Karvion kanavasta läpi. Ehdotan varaamaan edullisen majoituksen lähettyviltä - kanavien aukiolon jatkamiseen kun ei pystynyt vaikuttamaan.

Tanssi-illan talkoolaisten yhteishenki on loistavaa, ja työt sujuvat leikkiä laskien. Suomen mestaruuden voittanut Komiat-orkesteri kuvaa lavalla markkinointimateriaalia käyttöönsä, levikki on laaja. Kesä on sujunut erinomaisesti, Kerman koordinaatit alkavat olla selvillä Suomessa.

Lasken kesäasukaskakkulat hymyillen talteen, niille on käyttöä taas ensi kesänä.