Tule tänne ja tuo kaverisikin

Koska luet tätä juttua, sinulla on varmaankin jonkunlainen side Heinäveteen. Melko varmasti tuo linkki on myös vahva, sinä asut täällä, sinulla on täällä kesämökki tai ainakin mummola. Muistoja sinulla on Heinävedeltä monenlaisia aivan varmasti. Sinä vietät Heinävedellä edelleen paljon aikaasi, ainakin kesäisin.

Tänä kesänä ja edellisenä täällä on viihtynyt meidän vakioasukkaiden ja -vierailijoiden lisäksi poikkeuksellisen moni. Tämä vuosi on ollut taas kotimaan matkailun riemujuhlaa ja Heinävesi on saanut tästä ilosta osansa. Meillä on riittänyt porukkaa niin matkailukohteissa, kesämökeillä, tapahtumissa kuin sukulaisten ilonakin.

Eilen jututin rouvashenkilöitä Taipaleen kanavan kahvilassa Varkaudessa, he olivat matkalla Valamon luostariin kolmen päivän kursseille. Itsekin pääsin alkukesällä useammaksi päiväksi luostarin rauhaan opiskelemaan. Se oli ikimuistoinen lomaviikko, jollaista kannattaa kokeilla myös meidän paikallisten ihmisten. Valamossa saa myös mukavasti tuulahduksen muualta maailmasta, vaikka kotikylillä fyysisesti olisikin. Ortodoksinen kulttuuri on toki omanlaisensa, mutta myös suurin osa kävijöistä tulee muualta.

Postasin kesken kesäloman sosiaalisen mediaan muutaman kuvan suppiretkeltäni Kermajärven kallioisilta luodoilta ja saarten välisiltä kapeikoilta. Tykkäyksiä tuli ja keskustelua siitä, kuinka kyseessä ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuiset maisemat. Kun on itse niillä nurkilla lapsesta asti remunnut, ei näkymiä välttämättä osaa arvostaa samalla tavalla, kuin he, jotka tulevat tänne muualta ja kohtaavat maisemat ensimmäistä kertaa.

Vuokramökin vieraskirja on ilahduttavaa luettavaa. Ja mitä siellä kiitellään? Luontoa, nimenomaan sitä. Kirkasvetistä Kermajärveä, kallioisia rantoja, rauhallisuutta ja kauneutta, puhtautta. Kallioluodon päältä aamuisin lomailijat herättäviä kirkuvia lokkeja, pitkiä sukelluksia tekeviä kuikkia ja laiturin viereen ilmestyviä sorsapoikueita. Sienisaaliit ja mökin lähimetsästä poimituista marjoista paistetut marjapiirakat ovat myös monelle kesän kohokohtia. Nämä elämykset eivät maksa mitään, ne on meille tänne annettu.

Yrittäjät toivoisivat vilkkaan kesän jatkuvan syksyyn ja ympäri vuoden. Ehkä muutos on nyt tapahtumassa. Etätöitä on opittu tekemään ja mahdollisuudet siihen paranevat tekniikan kehityksen myötä jatkuvasti. Tämä on mahdollisuus monelle mökkipaikkakunnalle, myös Heinävedelle.

Vuokramökin vieraskirja on ilahduttavaa luettavaa.

Vuokramökillemme paukahti juuri parin viikon varaus syyskuun lopulle. Tavallisesti koulujen alkamisen jälkeen mökillä on ollut vieraita vain lähinnä viikonloppuisin, jos silloinkaan. Matkailusesonki on peruskesänä harmillisen lyhyt, juhannuksesta elokuun puoliväliin. Mutta ehkä tämä uusi normaali saa sen pitenemään, ainakin pieniä lupauksia siitä näyttäisi olevan tulossa. Ylipäätään paikan ja ajan merkitys on muuttunut.

Marraskuussa mökillä on hiiren hiljaista. Järvellä ei liiku ketään, ei edes vesilintuja. Ötökätkin ovat horroksessa tai jossain poissa. Hämärä on niin sakeaa, että siitä saa melkein otettua kiinni. Siinä on jotain mystistä. Silloinkin voisi olla mökillä, painautua illalla viltin alle sohvan nurkkaan kirja kainalossa takkatulen lämmössä.

Venytetäänkö matkailusesonkia sinne asti? Talveen asti ja sitten koko vuoden ympäri kestäväksi? Tavoitteeksi sen ainakin voisi ottaa.