Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Julkisilla hankinnoilla elinvoimaa kuntiin

Hyvin toteutetuilla julkisilla hankinnoilla luodaan elinvoimaa kuntaan. Kun prosessi hoidetaan yhteistyössä yrittäjien kanssa, on suuret mahdollisuudet löytää hyvä paikallinen toimittaja. Näin toimimalla verotulot ja työtä jää omaan kuntaan.

Kunnissa on huolehdittava siitä, että kuntien, kuntayhtymien ja kuntakonserniin kuuluvien kilpailutuspolitiikan ydinasiaksi päätetään alueen elinvoiman edistäminen ja markkinoiden kehittäminen. Tämä luo mahdollisuuden ottaa myös alueen omat yritykset huomioon hankintoja tehdessä.

Markkinavuoropuhelua ei aina ymmärretä osaksi hyvää hankintatapaa. Kunta voi käydä aktiivista vuoropuhelua yritysten kanssa ja pyrkiä siten kehittämään markkinaa. Tämä antaa hyvän näkemyksen siitä mitä on tarjolla ja hankintoja voidaan myös budjetoida kunnissa entistä tarkemmin.

Koko Etelä-Savon maakunnassa tehtiin julkisia hankintoja vuonna 2019 jopa 118 860 285 euron edestä ja kilpailutuksia Hilmassa oli tarjouspyyntöjä silti vain 152 kappaletta, yhden hankinnan hintalappu kohoaa näin ollen melkein 800 000 euroon. Tämä summa on valtava ja pienen yrityksen on haasteellista osallistua tämän hintaluokan kilpailutuksiin.

Maakunnassa suurin osa yrityksistä on pk-yrityksiä, joilla on potentiaalia ja halua kasvaa. Kuntien hankintojen suunnittelulla on suuri mahdollisuus näille yrityksille. Markkinavuoropuhelun käyminen yhteistyössä yrityksien kanssa toimii apuna hankintojen suunnittelussa.

Tässä yhteydessä on nostettava myös seurantaan kuntien ja kuntayhtymien ostolaskut, joista kertyi Etelä-Savossa vuonna 2019, 787 639 000 euron potti (handata.fi). Kuntaliitolla on olemassa suositus kuntien ostolaskudatan julkaisusta, jota on valitettavasti noudattanut vain murto-osa kunnista koko maassa. Läpinäkyvyys antaa yrityksille kuvan yritysmyönteisestä kunnasta ja helpottaa yritysten omaa suunnittelua tarjouspyyntöihin vastaamisesta ja oman toiminnan kehittämisestä. Tämän kanssa kunnissa on vielä paljon tekemistä ympäri maakunnan.

Etelä-Savon Yrittäjillä on tavoitteena saada koko maakunnan kunnissa ostolaskudata avoimeksi. Tämä ei vaadi kunnilta suuria toimenpiteitä, päätökset tulisi tehdä heti alkusyksystä kuntien valtuustoissa.

Julkisten hankintojen kehittäminen on jatkuvaa hankkijan ja tarjoajan välistä vuoropuhelua. Kunnan kannattaa panostaa siihen saadakseen lisää kaipaamiansa laadukkaita tarjouksia. Viestimistä hankinnoista on kehitettävä ja tehtävä avoimesti.

Pyritään nyt siihen, että jokaisessa Etelä-Savon kunnassa on käytössä hankintakalenteri nettisivuilla julkaistuna viimeistään vuoden 2021 loppuun mennessä. Apua tämän toteuttamiseen voi kysyä myös Etelä-Savon Yrittäjiltä.

Kunnan on viestittävä tulevista hankinnoista hyvissä ajoin ennakkoon, hankintakalenteri kunnan verkkosivuilla ratkaisee tämän ongelman. Sinne kannattaa päivittää kunnan hankintoja jo suunnitteluvaiheessa, ja yritykset pystyvät näin varautumaan mahdollisiin kiinnostaviin kilpailutuksiin.

aluejohtaja

Etelä-Savon Yrittäjät