Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikolumni Sari Ristamäki Kaivos kummitteli vaaleissakin

Historiankirjat havisivat, kun demarit ohitti hiuksenhienosti keskustan kuntavaaleissa Heinävedellä. Ero ääniosuudessa oli pikkuruinen, ja ryhmien vaalitulosta voi hyvällä omallatunnolla kutsua tasapeliksi. Melkein tasapeli se oli viimeksikin, vuoden 2017 vaaleissa. Vielä silloin keskusta kuitenkin kahmaisi yhden paikan enemmän. Nyt ryhmät lähtevät uuteen kauteen molemmat viidellä valtuutetulla.

Syytä ei tarvitse kovin kaukaa etsiä. Edellisten vaalien äänikuningas Auvo Gustafsson ei vaalikentille enää lähtenyt. Nyt keskustan ykkösharavaksi nousi Anna Vauhkonen mutta hänen potkunsa ei Gustafssoniin saakka riittänyt.

Yllättäen ehkä kaivos nousi kummittelemaan kuntavaaleissa. Demareiden Mervi Hokka nousi upealla äänimäärällä Heinäveden ykköseksi. Demareiden voittokulkua täydensi Timo Hottinen niin ikään mukavalla äänimäärällä. Demarit pystyivät ottamaan hyvin kiinni ääniä, jotka jäivät pitkäaikaiselta kunnanvaltuutetulta Aarno Happoselta jakoon.

Mervi Hokka on kasvanut korkoa kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja ote on napakoitunut vaalikauden lopulla, kun kokemusta on karttunut. Erityisesti Mervi on saanut kuntalaisten tukea ja kiitosta jämäköillä puheenvuoroillaan kaivosasiasta. Kun Heinäveden vaakunaa aseteltiin juhlavassa tilaisuudessa Pohjois-Karjalan muiden kuntien vaakunoiden vierelle, Hokka toivoi puheessaan, että uusi maakunta kunnioittaisi Heinäveden näkemystä puhtaiden vesien vaalimisesta ja kaivoksen vastustamisesta.

Kaivos on hyvin arka asia heinäveteläisille. Voi olla, että keskustalaisten hieman huolimaton muotoilu kaivosasiasta vaaliteemakirjoituksessa (HL 20.5.) vei ääniä.

Vaalien voittajan viitan saavat laittaa harteilleen myös kokoomus ja perussuomalaiset, jotka molemmat nostivat valtuustoryhmänsä koon kolmeen valtuutettuun. Sitoutumattomat ponnistaa Keinosen Mikolla.

Heinävedellä ei ole enää riesaa riidellä lautakuntapaikkojen jaosta mutta sitäkin tärkeämmäksi nousevat paikan kunnanhallituksessa sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajistossa.

Mielenkiintoista on, miten neuvottelut luottamuspaikoista etenevät. Heinävedellä ei ole enää riesaa riidellä lautakuntapaikkojen jaosta mutta sitäkin tärkeämmäksi nousevat paikan kunnanhallituksessa sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajistossa.

Heinäveden johtavat virat ovat naisten käsissä. Käykö nyt niin, että myös kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajan nuijat menevät naisille, Mervi Hokalle ja Anna Vauhkoselle?

Voisi kuvitella, että Hokka tahtoo jatkaa kunnanvaltuuston puheenjohtajana, kun on päässyt hyvään vauhtiin. Auvo Gustafsson ehti kasvaa kunnanhallituksen nuijanvarteen kiinni, ja pesti on kasvun paikka kenelle tahansa. Saa nähdä, ottaako Anna Vauhkonen haasteen vastaan.

Heinäveden ykköspaikkojen päätyminen naisille olisi mielenkiintoista myös sikäli, että uusi valtuusto on varsin miesvaltainen. 17 valtuutetusta vain 4 on naisia.

Pitäisikö ryhmien ottaa seuraaviin vaaleihin tavoitteeksi houkutella listoille naisehdokkaita? Heille on selvästi kysyntää.