Nimellä Ahti Kilpeläinen Kulttuurielämyksiä kotisohvalla

”Leikitään keikkaa, sinä ja minä, meidän olohuoneessa”, lauloi Sakari Kuosmanen savolaisten taiteilijoiden ”Älä unohda” – kappaleessa, joka ilmestyi vappuaattona. Savolaiset eri alojen taiteilijat halusivat muistuttaa siitä, että yleisö ei unohtaisi heitä korona-aikana. Taidotkin alkavat jo ruostua.

Kannattaa katsoa tämä hieno esitys YouTubesta.

Tuumasimme parturini kanssa pari viikkoa sitten, että olemme molemmat jääneet kaipaamaan korona-aikana kulttuurielämyksiä, varsinkin live-keikkoja.

Kaipaus on kova ja muistelen, että edellisen kerran olen ollut kuuntelemassa elävää musiikkia paikan päällä, ilman koronarajoituksia, viime vuoden tammikuussa, ja itse olen ollut soittamassa keikalla elävälle yleisölle viimeksi marraskuun lopulla 2019. Näistä molemmista on aikaa.

Elävän musiikin korvikkeeksi ovat tulleet erilaiset striimatut eli videoidut keikat, joita voi katsoa olohuoneen sohvalta. Erityiskiitos Heinäveden kunnalle erinomaisesta pianotaiteilija Jouni Someron ja laulaja Anna-Claudia Someron konsertista, josta lähetys tuli vappuaattona Marjamäen pappilasta. Tämän parempaa konserttia on vaikea kuvitella - paitsi jos olisi ollut paikan päällä sen kokemassa.

Myös kuopiolaisen Henry’s pubin lopettajaiskeikka huhtikuun lopulla oli hyvä esimerkki soittokeikasta, jonka voi nauttia kotisohvalta käsin.

Mukana oli myös vahva heinäveteläisten soittajien panos. Muitakin vastaavia keikkoja on tullut katsottua aina kun se ollut mahdollista.

Mutta ei se korvaa aitoa paikan päällä nautittua kulttuuria. Onneksi koronarajoitukset ovat höllentymässä ja mahdollisuus päästä paikan päälle eläville keikoille lähestyy koko ajan, vaikka kaikki suuret festivaalit kesän tulevan kesän osalta onkin peruttu.

Oman kokemuksen mukaan koronaturvallisesti järjestetyt konsertit istumapaikoilla ja elokuvateattereissa ovat tuntuneet turvallisemmilta kuin kaupassakäynti, jossa ihmiset käyttävät vähemmän maskeja. Vaikuttaa siltä, että koronarajoituksista päättävien mielestä kaikki kulttuuritapahtumat ovat vaarallisempia kuin vaikkapa ravintolassa syöminen tai terassilla istuminen.

Ylen radiotoimittaja Olli Haapakangas totesi joku aika sitten Puoli seitsemän -ohjelmassa että ei se ole mitään, jos on kuullut joltakin yhtyeeltä tai laulajalta kappaleen tai pari – pitää kuunnella koko tuotanto!

Olen kokeillut tätä itse ja se toimii. Syntyy todella vahva kulttuurielämys siten, että ottaa samalla luettavaksi artistin tai yhtyeen elämäkertateoksen ja taustalla soi heidän musiikkinsa. Pääsee ihan eri tavalla syvemmälle muusikon tuotantoon ja erityisesti siihen, miten levyt ovat syntyneet.

Tämä resepti toimii ja viimeksi kokeilin sitä edesmenneen Pave Maijasen osalta. Pavesta kertova hieno elämänkertateos ilmestyi huhtikuun lopulla.

Jo tieto siitä, soittiko hän jollakin levyllä kaikki soittimet itse vai oliko paikalla joukko suomalaisia huippumuusikoita, avaa musiikkia aivan eri tavalla. Myös sanoitusten syntymiseen liittyy monia mielenkiintoisia tarinoita.

Saman mallin olen todennut toimivaksi muun muassa Jean Sibeliuksen, Bruce Springsteenin ja Pekka Pohjolan sekä Toto-, Wigwam-, Deep Purple-, ja Doors -yhtyeiden kohdalla. Ja kirjastosta löytyvät tykötarpeet. Suosittelen.