Mielipide Veijo Honkonen | Vapaus tuo mukanaan vastuun

YK julisti vuonna 1993 toukokuun kolmannen päivän maailman lehdistön vapauden päiväksi. Nykyisin päivää vietetään myös yleisenä sananvapauden päivänä.

Kolmekymmentä vuotta sitten maailman verkottuminen oli alkutekijöissään ja toimittajat olivat niitä, jotka saivat ajatuksensa ja mielipiteensä kaikkien tietoisuuteen. Nykyisin kuka tahansa voi julkaista mielipiteitään monilla eri alustoilla, joten on syytä kiinnittää enemmän huomiota kaikkien sananvapauteen.

Suomen kielessä heiluu sanansäilä, miehen sanasta otetaan mittaa kuten sarvesta härkää jne. Perinteisesti on ymmärretty, että sanat voivat haavoittaa henkisesti pahasti. Joskus henkinen kuormitus voi käydä niin suureksi, että se vaurioittaa kohteen elämää koko loppu elämän.

Aikuistuneet koulukiusatut ovat julkisuudessa kertoneet, että heidän nuoruuden kokemuksensa ovat vaikuttaneet heidän henkiseen tasapainoonsa, itsetuntoon ja menestymiseen koulun jälkeen. Toisaalta ihmistä mitataan hänen puheidensa perusteella.

Teetkö sinä niin kuin puheissasi lupaat vai lupaatko jokaiselle kuun taivaalta? Mielipiteitä pitää välillä vaihtaa, vaikka joku jääräpäinen väittäisi jälkikäteen takinkääntäjäksi. Esimerkiksi politiikassa ja taloudessa tulevaisuutta on hankala ennustaa ja, jos oma oletus tulevaisuudesta ei pidä paikkaansa, toimia täytyy mukauttaa toteutuneeseen kehityskulkuun sopiviksi.

Mutta jos koko ajan puhut yhdelle yhtä ja toiselle toista, niin menetät nopeasti kaikkien luottamuksen.

Julkisissa viroissa ja päättäjänä joutuu välillä kuuntelemaan kritiikkiä “vääristä” valinnoista. Kritiikin on kohdistuttava vain tehtyihin toimenpiteisiin ja mielellään arvosteluissa pitäisi olla tarjolla parannusehdotus.

Äskettäin uutisissa oli juttu, jossa eräässä kunnassa posti oli jouduttu ohjaamaan kunnan kirjaamon kautta, koska virallisiin asiakirjoihin oli lisätty asiattomia kommentteja viranhaltijoista. Työnantaja oli tehnyt päätöksen, että tuollaiset asiakirjat lähetetään kirjaamosta takaisin lähettäjälle täydennettäväksi, jotta työntekijöiden henkinen kuormitus ei kasva kohtuuttomaksi.

Sosiaalisessa mediassa huomasin koronarokotusaikoja jakavien hoitajien ilmoituksen, jossa he toivoivat soittajilta kärsivällisyyttä ja asiallista käytöstä. Kukaan ei halua olla koko päivää haistateltavana ja h***vana.

Hoitajat tekevät kyllä parhaansa eikä ole heidän vika, jos heillä on riittämättömät resurssit tarpeeseen nähden. Auttaisiko tuollaiseen tilanteeseen puhelujen automaattinen tallentaminen? Kun soittaja käyttäytyisi asiattomasti, niin hoitaja voisi siirtää puhelun asianajajalle, jonka kanssa voisi neuvotella korvauksista henkisen kärsimyksen aiheuttamisesta. Siun Sote voisi tehdä hinnaston, että v-sana 50 euroa kappale ja h-sana 100 euroa kappale.

Ollaan kuitenkin toisillemme ihmisiksi, niin emme tarvitse ylimääräistä byrokratiaa. Ja ennen kaikkea nautitaan siitä, että Suomessa on oikeasti sananvapaus. Muutama sata kilometriä itään päin mennessä vain virallisen linjan toimittajat ovat turvassa.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kesk.)