Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Ahti Kilpeläinen | Olen varma, että monipaikkaisuus on jo nyt asumisen ja työnteon uusi normaali, ja se on Heinävedelle mahdollisuus

Kunnallisvaalien lähestyessä olen seurannut vaaleihin liittyvää keskustelua niin koti kuin mökkipaikkakunnallani, joka on myös syntymäpaikkani ja jossa sukuni juuret ovat. Välillä tuntuu, että olen paremmin perillä Heinäveden kuin Helsingin asioista. Jos minun pitäisi nyt valita ehdokas, jota äänestän, se oli helpompaa Heinävedellä.

Suomessa kotipaikka on ”pyhä” ja määrittää monia perusasioita: verotus- ja henkikirjoituskunnan, äänestysalueen, terveyspalvelut ja paljon muitakin asioita. Kaikki tämä on kirjattu perustuslakiin.

Vuonna 2018 Tulevaisuuden kunta -hanke teki selvityksen kaksoiskuntalaisuudesta ja monipaikkaisuudesta. Olen varma, että monipaikkaisuus on jo nyt asumisen ja työnteon uusi normaali.

Samalla se tekee kaksoiskuntalaisuuden miettimisestä entistä tärkeämpää. Muutos ei ole helppo, koska siitä aiheutuu verotuksellisia, äänioikeuteen ja vaalikelpoisuuteen liittyviä ongelmia.

Monipaikkaisuusilmiö on kasvanut ja mökillä vietetään entistä enemmän aikaa vuodenajasta riippumatta. Korona-aikana moni on ollut mökillään viimeisen vuoden aikana enemmän kuin kotonaan. Viime viikolla julkistetun tutkimuksen mukaan etätyötä tehneistä suomalaisista peräti 92 prosenttia on ollut erittäin tai melko tyytyväisiä etätyön sujumiseen.

Uskon että Heinävedellä on ollut paljon näitä tyytyväisiä etätyöläisiä.

Miten Heinäveden e-kuntalaisuus voisi toimia vapaa-ajan asukkaiden kanavana vaikuttamiseen?

Edellä mainitussa Tulevaisuuden kunta -hankkeessa oli esillä mielestäni erinomaisia ajatuksia: veronmaksu kotikunnan lisäksi myös mökkipaikkakunnalle, ja sitä kautta äänioikeus ja mahdollisuus päästä vaikuttamaan. Valitettavasti hyvät ideat törmäsivät moniin ylitse pääsemättömiin ongelmiin – kiitos jäykän perustuslain.

Ei taida kaksoiskuntalaisuus tässä muodossa toteutua ihan heti.

Kun perustuslain muuttaminen on vaikeaa, niin voisi ottaa esimerkin siitä, mitä kollegani teki joitakin vuosia sitten. Hän haki ja pääsi Viron e-kansalaiseksi. Virossa voi kuka tahansa hakea tätä e-kansalaisuutta, ja heitä on nyt yli 50 000 henkilöä ainakin 160 eri maasta. Toki Viron e-kansalaisuus on markkinointijuttu ja liittyy enemmän yritystoiminnan helpottamiseen.

Miten vastaavanlainen Heinäveden e-kuntalaisuus voisi toimia vapaa-ajan asukkaiden kanavana yhteisten asioiden vaikuttamiseen? Samalla se vahvistaisi sitoutumista omaan mökkikuntaan ja toisi mukanaan uusia ja tuoreita ajatuksia hyödyntämään koko kuntaa.

Ajatus oli esillä myös edellä mainitussa hankkeessa.

Aprillipäivän loppukirjoitus: ”Olen juuri äänestänyt tunnistautumalla suomi.fi -palvelussa, ja valinnut äänestänkö ensisijaisessa kotikunnassani vai toissijaisessa, valitettavasti se ei ole vielä mahdollista molemmissa. Samalla olin tarkastanut vero.fi palvelusta miten jaan tämän vuoden tuloveroni näiden kahden kotikuntani välillä. Mahdollisuus on jakaa jopa 50 prosenttia mökkikunnalle. Ajattelin jakaa ne läsnäolon mukaan. Mahtavaa kun voi maksaa Heinävedelle muutakin kuin kiinteistöverot, ja nauttia vapaudesta valita.” APRILLIA!