Nimellä Leena Vlasoff Tekemistä Heinävedellä riittää, joten nyt vaan ulos nauttimaan mieluisimmalla tavalla talvesta

Tämä talvi on tarjonnut parastaan kaikille suomalaisille etelästä Lappiin saakka. Lunta ja pakkasta on riittänyt. Voi sanoa, että nyt on oikein kunnon vanhanajan talvi. Ja se on hyvä, sillä kun sisäliikunta kärsii edelleen koronarajoituksista, on erinomaista, että voimme lähteä ulkoilemaan.

Usein matkailuinfosta kysytään, mitä täällä Heinävedellä oikein voi tehdä talvella?

Paljonkin, ainakin tämmöisenä hyvänä talvena. Meillä on valaistut hiihtoladut kirkonkylästä Pääskyvuoreen, sekä Valamossa, Karviossa, Rummukkalassa ja Sarvikummussa. Tälle talvelle oman ladun ovat innostuneet avaamaan myös Vihtari ja Varistaival, jossa on jäälatu Varirannassa.

Jääolosuhteet ovat tänä talvena haastavat, mutta jos mahdollista, niin Kermajärvelle tehdään jäälatu ja ainakin aiempina vuosina Karviossa on ollut retkiluistelurata.

Hiihtolomaviikoille yritetään avata kirkonkylä-Kerma latu. Valitettavasti sitä ei voi heikkojen jäiden takia hiihtää Vääränselän yli, joten edestakainen reitti on hiihdettävä päästä tai toisesta.

Varirannasta jääkolkka on jo siirretty varmemmalle pohjalle Karvion koulun kaukaloon.

Kirkonkylän luistelualueet on pidetty tänä vuonna erinomaisessa kunnossa. Talvisiin nautintoihin kuuluu myös avantouinti Kermanrannassa tai Varirannassa, jossa on varattavissa saunakin.

Entäpä sitten pilkkiminen, tuo jokamiehen ja -naisen harrastus. Paikkoja on paljon, mutta jäällä liikkuessa kannattaa aina muistaa turvallisuus.

Palokin lammilla on tänä talvena mahdollisuus kokeilla pilkkihuttia, pientä mökkiä, jossa voi narrata kaloja tuulelta ja tuiskulta suojassa. Ehkäpä tämä idea houkuttelee pilkille niitäkin, jotka karsastavat taivasalla istumista.

Heinäveden lumisesta luonnosta voi nauttia myös hevosen selässä. Dagur Karhilantaipaleessa järjestää issikkavaelluksia. Sydänmaan pulleat pollet vievät myös vaeltamaan, mutta on siellä tarjolla myös nykyisin harvinaista menoa eli rekiajelua.

Monikaan ei ole päässyt reen kyytiin sitten lapsuuden. Lapsuusmuistoihin vie myös potkukelkkailu. Potkureita on tarjolla ainakin Valamossa majoittuville, samoin kuin lumikenkiä.

Kirjastosta voi lainata fatbiken ja kokeilla, miten pyöräily sujuu talvella.

Vauhdikkaamman menon ystävät lähtevät moottorikelkkailemaan eripuolilla kuntaa kulkevia Kuikka Koposen kiemuroita pitkin.

Pääskyvuori on laskettelijan ja lautailijan ykköspaikka. Perheen pienemmille siellä on pulkkamäki.

Lapsia ja lapsenmielisiä ilahduttaa tänäkin talvena kirkonkylän kyläyhdistyksen rakentama vauhdikas liukumäki Pikkulin puistossa.

Tekemistä täällä siis riittää, joten nyt vaan ulos nauttimaan mieluisimmalla tavalla talvesta! Hyvää talvilomaa kaikille!

Kirjoittaja on Heinäveden kunnan matkailusihteeri.