Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimaksi viikolle: Karjalan valistajien pyhä muisto

Tulevana lauantaina ortodoksinen kirkko viettää Karjalan valistajien juhlaa ja luterilainen kirkko samaan aikaan Pyhäinpäivää, jolloin muistetaan erityisesti edesmenneitä vainajia.

Ortodoksisessa kirkossa yleinen vainajien muistelupäivä, niin sanottu. Dimitrin lauantai, oli jo viime lauantaina.

Keitä olivat nuo Karjalan valistajat? Perinteisesti heihin on luettu Valamon luostarin perustajat pyhittäjäisät Sergei ja Herman Valamolaiset, Konevitsan luostarin perustaja pyhittäjä Arseni Konevitsalainen, Syvärin luostarin perustaja pyhittäjä Aleksanteri Syväriläinen ja onpa heidän joukossaan muisteltu myös pyhittäjä Trifon Petsamolaista kolttasaamelaisten valistajana.

He kaikki perustivat omille alueilleen luostarit jo vuosisatoja sitten ja valistivat noiden alueiden ihmiset kristinuskolla.

Tänä päivänä nuo kaikki luostarit ovat jälleen toiminassa alkuperäisillä paikoillaan, joskin nykyisessä Venäjän Karjalassa ja Lapissa.

Nämä edellämainitut Karjalan pyhät miehet olivat kilvoitteluelämässään pyhittyneet niin, että heissä oli nähtävissä niitä hengen hedelmiä, joita pyhä apostoli Paavali kirjeessään galatalaisille mainitsee:

Pyhittäjä Johanneksella oli erityinen lohduttamisen armolahja.

”Iloa, rauhaa, kärsivällisyyttä, ystävällisyyttä, hyvyyttä, uskollisuutta, lempeyttä ja itsehillintää.”

(Gal.5:22)

Näiltä vanhimmilta Karjalan pyhiltä ei ole säilynyt meille kirjoitettuja opetuspuheita, mutta heidän oma elämänsä on meille paras esikuva, saarna ja opetus.

Uusimpana Karjalan valistajien joukkoon on liittynyt pyhittäjä Johannes Valamolainen, täällä Heinävedellä vielä 1950-luvulla elänyt skeemaigumeni, joka luettiin viime vuonna virallisesti kanonisoitiin pyhien joukkoon.

Häneltä on säilynyt lukuisa määrä kirjeitä hengellisille lapsilleen, jotka Valamon luostari on julkaissut suomeksi viime vuosina.

Pyhittäjä Johanneksella oli erityinen lohduttamisen armolahja ja kaikki, jotka lukevat näitä hänen kirjeitään saavat niistä lohtua ja uskon vahvistusta.

Kannustakoon pyhittäjäisien esimerkki meitäkin kasvamaan hyveissä ja tuottamaan hengen hedelmiä pyhityksen ja sielun pelastuksen tiellä.

Kirjoittaja on Valamon luostarin johtaja.