Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Minna Jakosuo | Metsästä on muuhunkin kuin sellutehtaalle: sille pitäisi saada muutakin arvoa, kuin pelkkä rahallinen arvo

On olemassa sellainen jännä asia kuin tiede. Lukeneet, oppineet ja viisaat ihmiset sitä harjoittavat. Heidän ansiostaan meille on tarjolla faktoja ja ihan oikeaa tutkimuksiin perustuvaa tietoa asioista. Tieteeseen perustuvaa tietoa on maailmassa niin paljon, että jokaiselle maailman ihmiselle riittäisi ihan varmasti lukemista.

Eipä vaan tunnu kiinnostavan.

Äskettäin luin tutkimuksesta, jossa päiväkotien pihalle laitettiin metsämaata. Lapset siis altistettiin päivittäin kuukauden ajan metsän mikrobeille. Jo kuukaudessa tulokset näkyivät. Lasten immuunijärjestelmän säätely parani, mikä tarkoittaa vähemmän allergioita, atopiaa, keliakiaa, diabetestä.

Moni olisi tiennyt tuon tutkimattakin, mutta tutkimustyö on tärkeää. Sillä saadaan faktaa, jota voidaan käyttää perusteluna mututuntuman sijaan.

Omat lapseni ovat jo kaukana päiväkotivuosista, mutta aihe koskettaa silti. Meistä jokainen maksaa verorahoillaan kanssaeläjien sairaalareissuja, lääkkeitä ja sairaspoissaoloja.

Mutta miksi ihmeessä ne päiväkodit sitten rakennetaan keskelle asfalttia? Miksi ei mietitä asioita hieman laajemmin? Kannattaisiko julkisiin rakennusprojekteihin värvätä joku, joka tutkii tieteen ja tulevaisuuden näkökulmat?

Metsästä on muuhunkin kuin sellutehtaalle.

Paikkakunnalla, missä asun, rakennettiin jätti-iso päiväkoti keskelle kaupunkia siksi, että vanhempien on helppo kuskata lapsia sinne ja takaisin. Jokaisella suunnalla on liikennettä. Aidattu piha näyttää mielestäni niin ankealta, että ihan hirvittää.

Vanhainkoti sen sijaan rakennettiin hienon metsäalueen viereen, jossa riittäisi kiipeiltävää, möyrittävää ja tutkittavaa loputtomiin. En ole nähnyt vanhuksia tuolla metsässä.

Molempien ”laitosten” pihoja kiertää aidat, varmaan ettei kukaan karkaa. Päiväkodista jos joku pakenisi, en ihmettelisi yhtään.

Nykyelämä on liian steriiliä ja koronan aikaansaama käsidesillä lotraus tulee jäämään jossain muotoa uudeksi normaaliksi. Jatkuva desinfioiminen poistaa myös ne hyvät mikrobit, joita immuunijärjestelmä tarvitsee toimiakseen normaalisti.

Metsästä on muuhunkin kuin sellutehtaalle. Sille pitäisi saada muutakin arvoa, kuin pelkkä rahallinen arvo. Metsä voi olla päiväkoti, koulu, kuntosali, kirkko, taidenäyttely, parantola päälle ja keholle. Jos lapsesta lähtien metsästä tulee luonnollinen ja tärkeä paikka leikkiä, oppia ja elää, ehkä arvokasvatus kehittyy oikeaan suuntaan.

Tieteestä ja tutkimuksista kannattaa kiinnostua. Jos tarpeeksi moni vaatii asioita tieteeseen vedoten, ei vaatimuksia voi ohittaa pelkällä olankohautuksella. Talouden näkökulma tuntuu usein pyyhkivän muiden näkökulmien edelle, mutta ei kannata lannistua. Kannattaa perustella.

Miksi ei mietitä asioita hieman laajemmin?