perjantai 3.7.2020 Arvo

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Norppa ja Helena uivat samassa avannossa

IMG_1389Helena, Tuomas ja Keijo Pesonen norppa-avannon äärellä mökkirannassa Säynekoskella.

– Avoimena pysyvää reikää jäässä ihmettelin siitä saakka, kun avantouintikausi vuoden vaihteen jälkeen alkoi, Helena Pesonen kertoo.
Hiukan pilkkireikää suurempi pyöreähkö aukko ilmestyi jatkuvasti vanerilla peitetyn uintiavannon jatkeeksi laiturin viereen. Myös avannon vieressä olevat laudat pysyivät koko ajan puhtaina lumesta. Laituri ja avanto ovat Pesosten mökkirannassa Säynelahdenselän rannalla.


Naistenpäivänä 8. maaliskuuta aamuseitsemän aikoihin epäilyt lopulta varmistuivat, kun Helena näki omin silmin isokokoisen norpan makailevan laiturin päällä.
– Hieno näky se oli, suuret silmät ja kaunis pää.
Norppa ristittiin Vilpuksi havainnointipäivänsä mukaan. Reilun viikon päästä norppa tallentui myös avannon taakse asennettuun riistakameraan.
– Parin tunnin ajan se siinä laiturilla on iltayöllä kameran mukaan köllötellyt ja kääntyillyt, Keijo Pesonen sanoo.

Talvella tehty norppahavainto on Säynelahdellakin ainutlaatuinen. Norppatutkija Tero Sipilä arvelee, että syynä laiturin ja uintiavannon lähelle hakeutumiseen on vähäluminen alkutalvi.
– Tuossa avannon vieressä oli iso lumikasa, siihen viereen aurattiin luistinrataa ja myös avannon päältä on putsattu lumet samaan läjään, Keijo Pesonen kertoo.
Norppa on luultavasti miettinyt lumikasaan pesäpaikkaa ja avannosta eläin tietysti myös hengittelee.

Keijo Pesosen riistakameran kuvaa Vilpuksi ristitystä norpasta. Kameran päivämäärä- ja kelloasetukset eivät olleet kohdillaan. PICT0300

Jätä kommentti

*