maanantai 30.3.2020 Usko

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Nahkiaissalon luontopolku tarjoaa pikkuyllätyksiä

– Kaikilla näyttää olevan asianmukaiset varustukset. Polku on osin kivikkoista ja osittain puiden juurien peittämää. Puolessa välissä on taukopaikka, jossa voi tehdä tulet ja levätä, toteaa luontoyrittäjä Elina Enho tarkastaessaan varusteemme ennen kuin lähtee viemään pientä mutta innokasta joukkoamme. Enho pysähtelee tuon tuostakin ja kertoo ympärillämme olevasta metsästä, sen kasveista ja eliöistä. Ollaan Nahkiaissalon luontopolulla.
– Tämä on 70 – 80 -vuotiasta metsää. Metsätaloudellisesti sehän on jo vanhaa, mutta metsä ei ole satavuotiaanakaan vanhaa, kertoo Enho, kun laskeudumme alaspäin kohti kosteampaa notkelmaa.
Enhon mukaan luonnontilaisten metsiemme ja nykyisten talousmetsiemme suurin ero on lahopuiden esiintyminen. Lahopuut ovat kääpiemme, hyönteistemme, kovakuoriaistemme ja toukkiemme ravintoa, jotka puolestaan ovat lintujen, mäyrien ja karhujen ravintoa.

– Ollaan suolla ja lajityyppinä tämä on korpi. Suon tunnistaa siitä, että on rahkasammalta, josta syntyy turvetta ja kun syntyy turvetta, ollaan suolla. Lastenlaulussa todetaan, että korpikuusen kannon alla on mörrimöykyn kolo. Enhon mukaan se kuvaa hyvin korpea.  – On kuusia ja korkeiden puun tyvien alla onkaloita. Korpi onkin pääsuotyyppejämme nevan ja rämeen lisäksi.

Lue lisää 17.6. ilmestyneestä Heinäveden Lehdestä tai

Lue lisää ja katso hienot kuvat Nahkiaissalon maisemista näköislehdestä, joka on kestotilaajien luettavissa ilmaiseksi tai napsauta itsellesi digilehden tilaus tästä linkistä.

 

Jätä kommentti

*